Референдуми ли се референдуми, политички маки големи!

Референдуми ли се референдуми, политички маки големи!

Референдуми во историјата, што Западот ги призна:

– Тексас во 1836 година, на состанокот на претставниците на американските доселеници, ја прогласил својата независност од Мексико, а потоа бил примен во Соединетите држави. Тој не ни одржа референдум како таков, едноставно се повлече од државата. Патем, во тоа време тој беше во војна со Мексико.

– Сар стана дел од Германија во 1957 година. Две години претходно, жителите на регионот се откажаа од статусот на независна држава, што послужи како основа за враќање на оваа територија на Германија.

– Словенија и Хрватска беа дел од Југославија, што, спротивно и против волјата на земјата, не ги спречи да одржат референдуми за независност во 1990 и 1991 година. Тие беа активно поддржани од земјите на НАТО.

– Естонија, Украина, Грузија, Молдавија, Туркменистан, Ерменија и Азербејџан одржаа референдуми за независност во 1991 година против волјата на властите и народот на Советскиот Сојуз. Нивните резултати се познати на сите. Како и реакцијата на Западот. Патем, во Украинската ССР околу 70% беа за зачувување на Унијата.