ПСИХОПАТ

ПСИХОПАТ

Кралскиот Колеџ во Лондон, еден од најпрестижните во светот во областа на психијатрија има направено истражување со карактерни особини за ПСИХОПАТ.

Зоран Заев ги има сите наброени особини, јас ги повикувам експерите што се занимаваат со ова да направат профил слика на Заев во Македонија.

– ПАТОЛОШКО ЛАЖЕЊЕ
– ИЗМАМА И МАНИПУЛАЦИЈА
– СЛАТКОРЕЧИВОСТ И ПОВРШИНСКИ ШАРМ
– ГРАНДИОЗНА САМОВРЕДНОСТ
– НЕДОСТАТОК НА КАЕЊЕ ИЛИ ЧУВСТВО НА ВИНА
– ПЛИТКИ ЧУВСТВА
– НЕЧУВСТВИТЕЛНОСТ И НЕДОСТАТОК НА ЕМПАТИЈА
– ЛОША КОНТРОЛА ВО ОДНЕСУВАЊЕТО
– НЕДОСТАТОК НА РЕАЛНИ ДОЛГОРОЧНИ ЦЕЛИ
– ИМПУЛИВНОСТ
– НЕОДГОВОРНОСТ
– НЕСПОСОБНОСТ ДА ПРЕЗЕМАТ ОДГОВОРНОСТ ЗА СОПСТВЕНИТЕ ПОСТАПКИ
– РАЗНОВИДНОСТ ВО КРИМИНАЛ

Овде треба да се напомене дека повеќето нормални луѓе ќе најдат кај себеси некои од овие одлики, па ако имате, тоа не значи дека сте психопат. За да може лицето да се „квалификува“, тоа мора да има најмалку 10-11 од можните 13 особини.

За жал, нема лек за психопатите. Различни видови на психотерапија и лекови не направија никаков напредок. Подеднакво неуспешна е и нивната „преобразба“ со љубезност и љубов, затоа што тие не реагираат на емоциите на другите.

Затоа, ако во иднина ако запознаете шармантен психопат, најдобро е да избегате без обзир.

 

Никола Петрушевски

27.11.20