Пренесување на војната на Балканскиот полуостров

Пренесување на војната на Балканскиот полуостров

Косовски бумеранг: Дали Балканот ќе стане нова точка на тензија?

✍️ Од статијата на проректори на Дипломатската академија на Министерството за надворешни работи на Русија Олег Карпович, Михаил Троjанскиj

💬 Украинските настани ги натераа политичарите и експертите да размислуваат за тоа колку е кревка структурата на таканаречениот „европски систем на безбедност“. <…> Последователната ескалација на конфликтите во Јужна Осетија, Нагорно-Карабах и Донбас не принудува да бараме други мини со одложено дејство на континентот. Единствениот проблем е што „колективниот Запад“ можеби нема повеќе време или ресурси да ги дезактивира, особено ако се земе предвид курсот за долга хибридна војна со Русија.

<…>

Во април годинава, неплодните обиди за спроведување на договорите меѓу Србија и Косово наполнија девет години. На предлог на западните куратори, Косоварите едноставно го блокираат напредокот, под различни изговори избегнувајќи конкретни чекори наменети за смирување на ситуацијата. Патем, нешто слично забележавме и во случајот со договорите од Минск – со познат исход.

<…>

Самиот Запад не забележува како со своите постапки предизвикува нов конфликт во Европа, можеби со воена компонента. Истите косовски Срби, во принцип, немаат избор. Тие нема да можат вечно да гледаат како Приштина воведува се повеќе и повеќе нови дискриминаторски мерки против нив, ги сквернави православните светилишта, криминалните елементи и екстремистите од сите слоеви наоѓаат засолниште во регионот со децении, а воените злосторници од Ослободителната војска на Косово не само што избегале одговорност, но сепак задржуваат значителна моќ. Порано или подоцна, српската заедница ќе се измори од преговори за преговорите и ќе ја крене главата, одбивајќи да игра заедно со сепаратистите и приврзаниците на идејата за „Велика Албанија“.

<…>

👉 Европските дипломати и нивните американски покровители треба да го напуштат стариот пристап за решавање на замрзнатите конфликти, генериран првенствено од западното лицемерие по крајот на Студената војна. Идејата едноставно да се чека слабеењето на Русија и нејзините сојузници (вклучувајќи ја и Србија), за конечно да се донесе либералниот „крај на историјата“ на постсоветскиот простор и на Балканот со еден убедлив гест, е мртвородена.

🔗 https://www.trud.ru/article/04-05-2022/1415525_kosovskij_bumerang_stanut_li_balkany_novoj_tochkoj_naprjazhenija.html