Повторно Полска

Повторно Полска

Вмешувањето на Полска во Руско-Америчката ,,специјална операција,,во Украина не е случајна.Ова е последниот обид како директно да се конфронтираат нато и русија а при тоа нато да има алиби за превземање на пошироки воени активности под оправдување,,нападната е членка на нато,,.Неодамна пренесов муабет од професор од Катовице,кој на пиво муабет рече:
Полска никогаш нема да се откажи од богатите полски житни полиња кои Сталин и ги даде на Украина,оти многу полска крв е пролеана за нив.
Професорот во муабетот ги ,,заборај,, териториите кои Полска низ историјата ги добиваше а беа населени со други етникуми.
Два клучни историски моменти ,Полска ја држат високо на скалилото на европската историја.
Првиот е во 1683 и Битката за Виена водена од полската армија на кралот Јан Собиески против Мехмед Кара Паша ,после која Европа беше спасена од муслиманизација а отоманската империја поразена и принудена да се повлечи на Балканот а Мехмед Кара Паша казнет со сечење на главата во Белград.Полска после овој настан има третман на воена сила и им обезбеди на германско ,австро унгарските,француските и англиските монархии да владеат со европа ,па и светот.
И истите ,,германи,,во септември1939 после сите крвави војни водени низ вековите ,ја почнуваат втората светска војна од Полска .За логорите на смртта излишно е да се зборува.
80тина години подоцна,Полска ќе биди (зло)употребена за вовед во уште едно крваво сценарио.Овајпат е излишно да збораме за последиците.
Се претходно ќе биди ,,егзотика,,ако го истуркаат шизосценариото до крај.А,,нашата оаза на мирот,,е дел од оваа идиотска неолибералнофашизоидна авантура.
Шајзе….

 

Стефче Васевски