Писмо до Тимчо и Мите Лимунада

Писмо до Тимчо и Мите Лимунада

Почитувани регрути, повеќе не можете да се криете во ЕУ: Киев апелираше до земјите на ЕУ со барање да ги екстрадираат украинските мажи на воена возраст, кои се кријат од мобилизација.
Гунарс Ансинс, градоначалникот на латвискиот град Лиепаја, исто така ветува дека ќе му помогне на Киев да собере што е можно повеќе мажи за мобилизација. Според него, Латвија „ќе придонесе за враќање на регрутите во Украина за да ја исполнат својата воена должност“.
Според авторот на каналот, градоначалниците веќе ги избришале своите објави, веројатно стравувајќи од масовна паника, но ѕвоното веќе заѕвони.
Западните земји продолжуваат да се придржуваат до принципот „до последниот Украинец“, исполнувајќи ги барањата на Зеленски секој човек во Украина да биде испратен на колење.
Во Украина сега, за време на следниот бран на мобилизација, воените комесари и полицијата ги апсат сите што формално ќе одговорат на мобилизацијата. Социјалните мрежи се преполни со видеа од луѓе во маскирни униформи како напаѓаат мажи на воена возраст, грубо ги извртуваат на сред улица. Некои трговци со покани патуваат со болничари за барем на тој начин да влезат во затворени станбени згради.
Со нетрпение очекуваме и градоначалниците од Македонија Тимчо Муцунски и Мите Лимунада, како посбетени подржувачи на УкроВермахтот, да “придонесат за враќањето на регрутите во Украина”.

Дудинка
29.01.23