Пакистан

Пакистан

🚨 РАЗЈАСНУВАЊЕ ЗА НАСТАНИТЕ во Пакистан, она што го знаеме досега:

☑️ Поранешниот пакистански премиер Имран Кан е уапсен и приведен во затвор во Исламабад

☑️ Некои известуваат дека ова било апсење од страна на владата за државен удар поддржана од САД

☑️ Последователно мнозинството од населението што го поддржуваше се сврте кон масовни протести

☑️ Непотврдени извештаи наведуваат дека речиси сите воени бази и многу владини згради во Пакистан биле нападнати и командата на армијата ја напуштила земјата

☑️ Актуелниот премиер Шариф исто така побегна во Лондон

☑️ Интернетот и масовните комуникации се исклучени додека властите се подготвуваат за нови немири

☑️ Импликациите се огромни, Пакистан е на пат кон дедоларизација, отфрлајќи го американскиот долар за да купи руска нафта

☑️ Кан одби да ја санкционира Русија

☑️ Пакистан е нуклеарна земја, која има историски нестабилни односи со Индија.

 

11.05.23

Дудинка