ОРАЛНО

Ko je pobednik u malom balkanskom diplomatskom ratu? Niko. Ali je izgubio najviše onaj koji je, kada su mu pokazani zubi, morao da sedne za sto

Stvar je legla. Rata sa Makedonijom neće biti. Srpski predsednik Aleksandar Vučić i makedonski premijer Zoran Zaev čuli su se telefonom i dogovorili pet principa nastavka saradnje dve države. Potom se Vučić sreo sa ambasadorkom Makedonije u Beogradu, a onda i ministri spoljnih poslova Ivica Dačić i Nikola Dimitrov. Iako se makedonski ministar tamošnjim medijima žalio da od nedelje, kada je primio notu Srbije, naredna dva dana nije uspevao da stupi u telefonski kontakt sa srpskim kolegom. Sve se to zaboravilo, kriza je okončana, odnosi se vraćaju na pređašnji nivo. Koji uzgred nije baš bio sjajan. Naročito otkad je formirana nova vlada sa Zoranom Zaevim na čelu.
Niti zvanični Beograd nešto miriše Zaeva, a s druge strane ni on nešto ne miriše zvanični Beograd. Mnogo su mu razvijeniji neki lični kontakti sa ljudima sa svih strana srpskih zakona od onih zvaničnih. Ali to su lični kontakti, i lični odnos poput onoga s kim se družiš ili kome daješ ili pozajmljuješ novac, svakako ne bi trebalo da opterećuju odnose dve zemlje. Šalu na stranu, to što se dešavalo protekle nedelje nije nimalo naivno, iz kojeg god ugla gledali, bez obzira na to da li sedite u Skoplju ili Beogradu. Povući diplomatsko predstavništvo i ljudstvo iz zemlje domaćina je obično čin koji nagoveštava dve stvari. Ili sa tom zemljom ulazite u rat ili prekidate sve diplomatske odnose i ne želite više da ih imate. Srpska opozicija je uglavnom ostala nema na ovu situaciju, osim Saše Jankovića koji je osudio ponašanje vlasti i Vuka Jeremića, bivšeg ministra spoljnih poslova, koji je tvitnuo negde sa neke plaže kako je ovaj čin srpske vlasti “diletantizam i šarlatanstvo koje je karakteristično za banana države”. Reč bivšeg ministra spoljnih poslova imala bi veliku težinu samo da je ne izriče čovek koji je redefinisao pojam diletantizma i šarlatanstva u diplomatiji, kada je pre nekoliko godina u Njujork otputovao sa jednom rezolucijom, a u salu na Ist River ušao sa drugom. Ili je čovek naprosto bio genijalan, ali neshvaćen.
Svakako je situacija sa Makedonijom bila ozbiljna i zbunjujuća. Dok nam je profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ljubazno poručio da ne želi svoju zbunjenost povodom ove teme da deli sa našim čitaocima, vojni analitičar Aleksandar Radić se metaforički podsetio stare izreke: Na Balkanu su svi paranoici, ali nam neko zaista radi o glavi.