Оливер Стоун

Оливер Стоун

Повеќе од една година работам со косценарист на ново сценарио, кое се надевам следната година ќе биде претворено во игран филм. Емитувањеѕо на „Нуклеар“ се уште е неизвесна.

Во меѓувреме, можам само да кажам дека ми е многу непријатно за оваа светска ситуација. Не ја видов оваа тврдоглава страна на Џо Бајден на изборите во 2020 година. Згрешив, за што многумина од вас ме обвинија. Мислев дека е позрел и го надминал ова размислување. Но, тој јасно се заканува на целиот ред на нештата. Застрашувачки е што неоконзервативците како Викторија Нуланд и Џејк Саливан и тинк-тенкот New American Security му одземале толку многу од умот.

Колку кул шаховски потег беше кога ги турна Русите во таков агол. Дали Џо некогаш размислувал за последиците? Дали тој навистина верува дека САД сè уште можат да доминираат во униполарен свет, станувајќи непријатели со Русија и Кина?

Но, дури и Трамп, во обожавањето на „Америка на прво место“ и неговата жед за моќ и насилство, не ми нуди алтернатива. Како и во 2016 година кога гласав за Џил Стајн, не гледам политички избор во оваа средина каде што медиумите се силно цензурирани и криминално го игнорираат гледиштето на другата страна.

Мојата земја е во ќорсокак. Нема излез. Значи ни треба ЏФК (Џон Кенеди) повеќе од кога било. Но, каде е тој/таа? Јас сум во депресија“.

 

Оливер Стоун

САД 01.11.22