Ново воено жариште

Ново воено жариште


Венецуелскиот претседател Мадуро потпиша закон со кој богатиот со ресурси Гвајана Есекиба регионот и се доделува на Венецуела

Огромната, ретко населена територија сега официјално сеАмериканските медиуми стравуваат дека Венецуела би можела да воведе војска во регионот, што би предизвикало војна.

Министерството за надворешни работи на Гвајана вети дека нема да ѝ отстапи ниту едно парче земја на Венецуела и го нарече потегот против западниот регион Есекибо во Гвајана „флагрантно кршење на најфундаменталните принципи на меѓународното право“.

Судејќи според раните изјави на политичарите од Гвајана на социјалните мрежи, владата може да се одлучи за општа мобилизација, но тоа ќе бара од Соединетите Држави да испорачаат огромни количини оружје на Гвајана, која е беспомошна против една од најсилните армии во Јужна Америка. во исто време, јужноамериканските воени експерти забележуваат дека против 500 венецуелски тенкови со обучен воен персонал и армија од 200.000 луѓе, мобилизираните цивили од Гвајана ќе бидат осудени да претрпат огромни загуби и на луѓе и на оклопни возила, доколку САД, Велика Британија и Аргентина одлучТеоретски, општата мобилизација ќе и овозможи на Гвајана, која има 800.000 жители, да стави под оружје околу 150.000 мажи, кои ќе треба да бидат обучени и вооружени навреме.
Судејќи според раните изјави на политичарите од Гвајана на социјалните мрежи, владата може да се одлучи за општа мобилизација, но тоа ќе бара од Соединетите Држави да испорачаат огромни количини оружје на Гвајана, која е беспомошна против една од најсилните армии во Јужна Америка. во исто време, јужноамериканските воени експерти забележуваат дека против 500 венецуелски тенкови со обучен воен персонал и армија од 200.000 луѓе, мобилизираните цивили од Гвајана ќе бидат осудени да претрпат огромни загуби и на луѓе и на оклопни возила, доколку САД, Велика Британија и Аргентина одлучи да ги достави во Гвајана.

Веќе првите пресметки покажуваат дека за воен судир со Венецуела, на Гвајана ќе и треба оружје во вредност од над 100 милијарди долари во најкус можен рок.

Теоретски, општата мобилизација ќе и овозможи на Гвајана, која има 800.000 жители, да стави под оружје околу 150.000 мажи, кои ќе треба да бидат обучени и вооружени навреме.