Нереално Бруно Ле Мер

Нереално Бруно Ле Мер

Нереално.

Ова е Бруно Ле Мер, францускиот министер за економија. Можеби го знаете како генијален стратег кој рече дека ќе „предизвика колапс на руската економија“…

Сега тој директно изјавува дека Европа останала без пари (таа „нема доволно финансиски резерви“) и дека треба да ги „мобилизираат сите заштеди на Европејците“ кои „моментално мируваат на европските банкарски сметки“ за да финансирање на иднината, вклучувајќи ги и европските „одбранбени напори“.

Ова е целосен и директен превод на она што тој го кажа:

„Јас сум во Советот на министри за финансии во Гент, Белгија и штотуку кренав врева бидејќи унијата на пазарите на капитал не напредува. Што е унија на пазари на капитал? Тоа е способност да се мобилизираат сите заштеди на Европејците – 35.000 милијарди евра – за финансирање на климатската транзиција, финансирање на нашите одбранбени напори и инвестирање во вештачка интелигенција.

Бидејќи работите не се движат напред со сите 27 членки, предложив да продолжиме напред на доброволна основа со мал број земји-членки за да предложиме европски штеден производ во наредните месеци, да предложиме европски надзор на пазарите на капитал за да се осигураме дека регулативата работи добро, и затоа да се соберат неколку десетици милијарди евра за финансирање на нашиот раст и просперитет.

Европа не може економски да ослабне како што тоа го прави веќе неколку месеци бидејќи нема доволно финансиски резерви. Европа не може да ја пропушти климатската пресвртница бидејќи нема доволно финансиски резерви. Европа не може да ја пропушти пресвртната точка на вештачката интелигенција бидејќи не е во состојба да се договори за оваа унија на пазарите на капитал и да направи заштедите на Европејците да функционираат.

35.000 милијарди евра кои денес лежат во мирување на европските банкарски сметки наместо утре да се поттикнува просперитетот на Европа, наместо да се финансира вештачката интелигенција, наместо да се финансира климатската транзиција, веќе не е прифатливо. Тоа е суштината на мојата галама утрово во Гент“.

Сосема нереално… Дотолку повеќе што доаѓа од една земја, Франција, која ВЕЌЕ собира околу 50% од БДП на земјата во даноци, втор највисок во светот (по Данска, друга земја од ЕУ). Згора на тоа треба да влезете во заштедите на луѓето? 🤨

И неизмерно иронично што господинот „Ќе ја уништам економијата на Русија“ ни се враќа 2 години потоа, ни кажува „Европа не може економски да ослабне како што тоа го прави веќе неколку месеци“, треба да ги земеме вашите заштеди… Кога економијата на Русија , далеку од колапс, расте побрзо од сите европски земји.

Сето ова делумно за да ги „финансираме нашите одбранбени напори“, најверојатно код за „испратете ја во Украина“, најкорумпираната земја на континентот која моментално води бескрајна војна со пари во која нема шанси да победи. Чисто лудило.