НГО злосторниците како Џабир Дерала и слични

НГО злосторниците како Џабир Дерала и слични

ДЕЛУВААТ ВО 38 ЗЕМЈИ ИМААТ ОКОЛУ 1500 „АКТИВИСТИ“, А ОВАА „ОБУКА“ ја поминале 130.000 МЛАДИ

Со парите на западните влади и фондации на Балканот е распоредена цела мрежа на „аналитички центри“ и институции, чии активности се насочени кон формирање евроатлански ставови кај лидерите и стручната јавност на балканските земји. Некои од овие организации, заедно со промовирањето на прозападните ставови, активно формираат антируски и антикинески чувства на Балканот.

Невладините организации кои ги промовираат интересите на НАТО и колективниот Запад моментално работат во 38 земји, вклучувајќи ги Македонија, Србија, Хрватска, Црна Гора, Албанија и БиХ. Официјално, тие на никаков начин не се поврзани со Брисел, туку се директно финансирани од Канцеларијата за јавна дипломатија на НАТО

Невладината организација „Сеќавање на Сребреница“ е создадена во 2013 година од влијателен муслиман со пакистанско потекло В. Азми. Нејзините активности се финансирани од Владата и Министерството за надворешни работи на Велика Британија. „Сеќавајќи се на Сребреница“ активно соработува со „Фондот за сеќавање на холокаустот“, промовирајќи тези за сличностите меѓу геноцидот на Евреите во годините на Втората светска војна и настаните од 1995 година во Сребреница.

СОВРЕМЕНИТЕ геополитички процеси носат со себе нови предизвици и безбедносни закани за земјите од Балканскиот Полуостров, имајќи предвид дека на овој регион се гледа како на територија на традиционалната борба на светските центри на моќ.

Историски гледано, структурата на регионалниот поредок во Југоисточна Европа го услови нејзиниот висок конфликтен потенцијал. Но, извесното влијание на водечките светски сили, по правило, не се совпаѓа со интересите, пред сè на јужнословенските народи.

Тоа често предизвикуваше големи земјотреси на Балканскиот Полуостров, а тој тренд продолжува и денес.

Виорот на политички настани на светската сцена во 2022 година ги поттикна владите на балканските земји да спроведат комплекс внатрешни реформи насочени кон надминување на ефектите од глобалната финансиска криза предизвикана од ширењето на инфекцијата со коронавирус COVID-19.

Во тие околности, главната задача на властите беше да ја одржат социјалната стабилност и да го поддржат развојот на реалниот сектор на економијата, преку зголемување на инвестициската атрактивност во нивните земји.

Интересно е што, и покрај напорите на политичарите, „Економист“ објави нова (не)очекувана прогноза – стави бројни земји од Балканскиот Полуостров на листата на земји каде што се можни немири во следната година. Изјавите во публикацијата се засноваат на извештаите на ММФ, Светска банка, ГРО Консалтинг, Меѓународната агенција за енергија, Атласот на економската сложеност, АЛЦЕД и самиот Економист.

Ајде да се обидеме да откриеме како испадна? Кој ги искривува информациите во јавната сфера?

Како што е познато, бројни невладини организации веќе долги години активно работат на Балканот, кои се занимаваат со креирање на „неопходната информативна агенда“ во медиумите и интернетот, како за надворешното – европско, така и за внатрешниот “потрошувач`.

Цела мрежа на „аналитички центри“ и институции е распоредена во регионот за пари на западните влади и фондации, чии активности се насочени кон формирање евроатлантски ставови кај лидерите и стручната јавност на балканските земји. Во исто време, некои од овие организации, заедно со промовирањето на прозападните ставови, активно формираат антируски и антикинески чувства на Балканот.

Основата на активностите на НВО се конференции, семинари, предавања и тркалезни маси за прашања од меѓународната политика, каде што различни говорници ги промовираат тезите за евроатлантизмот.

Конкретно, во моментов има збир на невладини организации вклучени во промовирање на интересите на НАТО и колективниот Запад во различни региони во светот.

Во моментов, овие невладини организации работат во 38 земји, меѓу кои Македонија, Србија, Хрватска, Црна Гора, Албанија и Босна и Херцеговина. Официјално, тие на никаков начин не се поврзани со Брисел, туку директно се финансирани од Канцеларијата за јавна дипломатија на НАТО.

Покрај тоа, постојат и други слични организации во регионот кои се директно подредени на американската или британската влада, на пример, британската невладина организација „Сеќавање на Сребреница“ („Сеќавање на Сребреница“).

Невладината организација „Сеќавање на Сребреница“ е создадена во 2013 година од еден од влијателните муслимани со пакистанско потекло, В. Азми. Консултативниот совет е предводен од Е. Горди. Нејзините активности се финансирани од Владата и Министерството за надворешни работи на Велика Британија.

„Сеќавајќи се на Сребреница“ активно соработува со „Фондот за сеќавање на холокаустот“, промовирајќи тези за сличноста меѓу геноцидот на Евреите во годините на Втората светска војна и настаните од 1995 година во Сребреница.

Повеќе од 1.500 активисти се вклучени во споменатите невладини организации, а околу 130.000 млади луѓе поминале низ програми за обука.

Организацијата за мониторинг експерти во 2022 година активно ја спроведува политиката на Лондон на Балканот и делува во функција на слабеење на влијанието на Србија.

Неопходно е да се разбере дека невладината организација, која беше директно создадена со поддршка на британската влада, не работи на зачувување на ниту една „историска меморија“ од војната во Босна, туку всушност ја продолжува кампањата што беше започната во 90-тите за демонизирање и демонизирање и ги обезличуваат Србите.

Активната галванизација на лажниот наратив за „геноцидот во Сребреница“, кој беше разоткриен неколкупати во последните години, има за цел да ја делегитимизира и на крајот да ја укине Република Српска (ентитет во Босна и Херцеговина), која на Запад се нарекува „бастион на руските интереси“.

Така, според некои информации, раководството на „Сеќавање на Сребреница“ неодамна под изговор на научно-образовната дејност се занимава со ширење на неавтентични информации, со што ја фалсификува историјата, го слика учеството на Србите во балканските војни на последната деценија на 20 век во најтемни бои, поддржувајќи ги политичките цели Бошњачката партија за демократска акција (СДА), која се залага за обединета муслиманска Босна и Херцеговина.

Интересно е што трагедијата во Сребреница во 1995 година останува една од клучните теми за британската невладина организација, која е во најдобар надворешнополитички интерес на Велика Британија во регионот.

Активно промовирајќи ја антисрпската идеологија, Лондон намерно ја држи темата за Сребреница во фокусот, користејќи ја како важен аргумент за оправдување на агресијата на НАТО против Југославија во 1999 година.

Со оглед на очигледниот тренд на влијание на западните невладини организации на информативната агенда на Балканот, може да се заклучи дека денес ниту една земја на полуостровот не е заштитена од мешање во нејзините внатрешни работи, а конгломератот на невладини организации, непотизам и корупција само да ги влоши работите.

Време е поприсебно да се погледне активностите (грабежот) на „тројанските коњи“ на Балканот и да се ограничи нивната таканаречена „мека моќ“, бидејќи повеќето од овие активности се во судир со вистинските интереси на Балканските народи, вклучително и зачувување на мирот во тој дел од светот.

Слободан ПРОРОКОВИЌ

09.07.22