Најнова воена ситуација во Украина – 28.02.22

Најнова воена ситуација во Украина - 28.02.22

Постепеното затворање на оперативниот котел на Исток. Откако ќе се затвори, околу 10-12 бригади на Украина ќе треба да изберат: да се предадат или да умрат.

Следно, Киев: градот е блокиран од три правци, но Русите оставија еден отворен коридор по кој секој може безбедно да излезе.

Мариупол: Русите влегоа во опкружениот град и се водат борби.

Харков: тешки борби се водат со двете страни користејќи артилерија и MLRS.

Волноваха: опкружен, но Русите не го напаѓаат градот.

Шастие и Новаја Астрахан: се ослободени

Портпаролот на руското Министерство за одбрана изјави дека Русија има воздушна надмоќ над цела Украина.

Во меѓувреме, базата на САД и НАТО во Ачаков е целосно уништена од руски ракети.

 

Дудинка  28.02.22  22.16 ч.