Моќта на Сибир

Моќта на Сибир

„Смрт на Европа“. Новиот гасовод од Русија кон Кина ги обесхрабри Французите!

Оваа недела, на маргините на самитот во Узбекистан, беше потврдено дека Русија и Кина наскоро ќе потпишат договор за испорака на „50 милијарди кубни метри гас“ годишно преку идниот гасовод „Моќта на Сибир 2“. Оваа сума ќе претставува речиси најголемиот капацитет на Северен тек 1 – вкупно 55 милијарди m³ – кој е затворен од 2 септември. Токму преку овој стратешки гасовод, кој ја поврзува Русија со Германија, досега помина една третина од испораките на руски гас во Европската унија.

Моќта на Сибир 2 ќе ја снабдува кинеската енергетско интензивна економија делумно преку Монголија. Датумот на почеток на изградбата е одреден за 2024 година. Според енергетската стратегија на Русија, тој ќе го замени проектот Северен тек 2, долго време поддржан од Германија, но поткопан од Соединетите држави со лажни ветувања за испорака на ЛНГ и затворен од ЕУ поради руските офанзива во Украина на крајот на февруари.

Во Европа, извозот на руски гас во ЕУ „ќе се намали за околу 50 милијарди m³“ во 2022 година, додаде Новак во четвртокот. Во исто време, рускиот министер посочи дека Гаспром, операторот на гасоводот Моќта на Сибир е 1, кој го поврзува полето Јакутија со североисточна Кина од крајот на 2019 година, ќе ги „зголеми своите испораки“ за да достигне „20 милијарди m³ гас“ секоја година.

Поврзувањето на полето Ковјтка, во близина на Бајкалското Езеро, со гасоводот на почетокот на 2023 година значително ќе придонесе за олеснување на ова значително зголемување. Во 2025 година, кога ќе го достигне својот максимален капацитет, овој важен гасовод ќе произведува 61 милијарда кубни метри годишно, повеќе од Северен тек 1, од кои 38 милијарди m³ ќе бидат наменети за Кина според големиот договор потпишан во 2014 година меѓу Гаспром и неговиот Кинески колега CNPC. Со Пекинг беа потпишани и договори за изградба на нова транзитна рута од Владивосток до северна Кина, односно „10 милијарди m³ дополнителен гас“, објави во четвртокот министерот за енергетика.

Си Џинпинг рече дека Кина е подготвена да ја игра својата улога на „голема сила“ со Русија и тоа треба да се земе предвид, пишува „Фигаро“.

 

Дудинка

19.09.22