Мојата Македонија

Мојата Македонија

Многу ми пречи животното мото на скороевичите кое гласи “Се‘ почнува и завршува со мене“. Демек, се‘ некои Исуси од кои почнува да се мери времето.

За нивна жал, мора да соопштам дека светов, веков, а и Македонија, постоеле и пред нив, а ќе постојат и по нив.

Па така, решив зимово преку Дудинка и мојот Фејсбук, со слики а не со млатење празна слама, да покажам дека Маекдонија, Македонецот, Скопје, скопјанецот постоеле и пред Ленинова да стане Аминта, односно ЈНА да стане Свети Климент и слично.

Затоа почнувам со некоја година малку пред 1980-та, и со 5-годишнина на генерација од гимназијата ЈБТито.

Тоа е прочуена генерација со прочуени ликови.

Некои сигурно знаете, а оние што не сум ги препознл и обележил (мина многу време, бе!), молам да ми извинат и ако не им е тешко да се допишат себе си или колегите и колешките што ќе ги препознаат:

Значи:

 1. Јане Софревски
 2. Митко Хаџи-Пулевски
 3. Славчо Стојменски
 4. Мартин
 5. Љупчо Николовски – Баалкан, Подоцна попознат како Фуфо
 6. Боби Трпковски – Тасо
 7. Владимир Здравсковски – Пајо
 8. Софија (мислам) Пановска
 9. Миленко Неделковски
 10. Ѓока Витанов
 11. Мите Маткалиев
 12. Горан Петковски – Пеле
 13. Коле Докторот
 14. Атанас мангрски – Манге
 15. Нино Груев
 16. Љубомир Данаилов, подоцн преименуван во Фрчкоски
 17. Катерина Цаневска Арсовска
 18. Томче Социологија
 19. Спиро Тантуровски – Тантур
 20. Мишка Математика
 21. Софче
 22. Јовица Давидовиќ
 23. Сека
 24. Биба
 25. Кети Лешкова

Главно, 85% комуњарска генерација. Сопругата на Ѓунер е тука. Покојната сопруга и сегашната партнерка на обвинителот Јовески се тука. Мислам дека само ја, Нино, Тасо и уште неколкумина не бевме комуњари и југословени.

Миленко

19.01.20