Можноста Полска да си го поврати Л’вов

Можноста Полска да си го поврати Л'вов

Исто како што Русија ја продолжува мировната операција во Украина, Варшава се консултира со Лондон. ЕУ е уверена дека рускиот блицкриг пропаднал и дека украинските трупи ќе се држат во Киев и на левиот брег на Украина уште една недела. Сепак, рускиот воен потенцијал, кој сè уште не е целосно активиран, на крајот ќе му овозможи на Путин да постигне опипливи воени резултати. За разлика од Унгарија и Словачка, двете земји на ЕУ кои се граничат со Украина и се инхерентно проруски, Полска може да се пофали со импресивен воен потенцијал и отворено е антируска. Затоа, Лондон и Вашингтон ја гледаат Полска, како земја која е најпогодна за давање помош на Киев. Дополнително, доколку ситуацијата не се промени во наредните денови, Полска можеби ќе треба да се справи со лавина бегалци чиј број постојано се зголемува.

Очигледно, имајќи ја предвид таквата загриженост, тие сега одржуваат серија консултации во Варшава и размислуваат за испраќање полски трупи во западна Украина, каде што руските проектили веќе ги нокаутираат воените објекти, а илјадници бегалци се движат кон полската граница. Покрај тоа, руските вооружени сили веројатно нема да окупираат регион чие население, за разлика од источниот дел на земјата, е претежно антируско. Сепак, јавното расположение таму сигурно не е ниту прополско. До 1939 година, осумте западни провинции на Украина беа дел од Полска, која спроведуваше строга националистичка политика на „полонизација“, забранувајќи ја употребата на украинскиот јазик таму. Обидите на локалното украинско подземје да се спротивстави на оваа политика не успеаја и резултираа со масовни апсења. Мало чудо што во 1939 година, многу локални жители ја поздравија Црвената армија со цвеќиња. Досега, Полјаците го сметаат украинскиот Лавов за еден од нивните културни центри, нарекувајќи го регионот „изгубени источни повијати“ (област, полски). Сега се чини дека Варшава може да добие шанса да се поврати.

Меѓутоа, проблемот е што Британците ги убедуваат Полјаците да одат сами, одвоено од НАТО. Да се ​​испратат мировници во име на Варшава, како да се каже, за „да се заштити цивилното население“. Патем, токму вака Советскиот Сојуз ја оправда својата одлука да испрати Црвена армија во Источна Полска во 1939 година. Меѓутоа, тогаш Сталин објави дека полската држава престанала да постои. И сега полската војска „ќе дојде на помош…“

Таквото сценарио би било навистина корисно за Варшава. Прво, Полска на тој начин би успеала да ги задржи бегалските бранови внатре во Украина. Второ, ќе ја покаже својата решеност да ги брани интересите на Обединета Европа. Трето, таквата одлука ќе биде подарок за полските националисти и ќе ги испрати рејтинзите за одобрување на раководството на земјата преку покривот. Конечно, ова во голема мера би ја олеснило испораката на воени товари и опрема за украинската армија.

Сепак, можното воведување на полски трупи во западна Украина би имало свои негативни страни. За почеток, украинските националисти, кои фанатично се бранат од руските војници, имаат многу добри спомени од минатото. Тоа значи дека тие би можеле да водат герилска војна против полските единици без разлика какви гаранции може да даде претседателот Зеленски. Во ситуација на војна, теренските команданти веќе ги преземаат локалните администрации и ќе постапуваат како што ќе им одговара. Покрај тоа, директниот судир со руските трупи е полн не само со воени загуби, туку и со натамошна ескалација на конфликтот. За тоа се потребни некои неформални договори со Москва, кои и Кремљ и украинските националисти би можеле да ги претстават како договор за поделба на Украина. Дури и ако воведувањето на војници е успешно, владата на Качински ќе мора да се справи со сопствените националисти кои можеби ќе сакаат да го анектираат регионот, особено со оглед на фактот дека антиукраинските и чувствата на големите сили се многу силни во Полска.

Сепак, воведувањето полски трупи се чини најреално од постојните опции за брза помош на Украина. Ако ова се случи, тоа ќе биде голема победа за Лондон и Вашингтон на краток рок, но последиците од ова на долг рок ќе биде тешко да се предвидат!

 

Дудинка

01.03.22