Миленко

Миленко

Интересна коинциденција.

Есента 2020-та, периодор од крајот на септември до крајот на декември, имав два “иноземми” ангажмани, односно акции.

Најнапред во септември направив две емисии за Киргизија, каде ја раскринкав улогата на британскиит амбасадир Чарлс Гарет таму. Емисијата покрај на македонски, беше пребедена и на руски и на англуски и се емитувапе низ целиот свет.

Целта на емисијата беше да биде превенирана нова Гаретова (шарена) револуција, односно да се спречи избор на претседател на Киргистан по желба на Заоадот, ами народот да си го избере својот фаворит.

Резултат: на претседателските избори убедливо победи Садир Запаров кој настапи со програма во која Русија ја нарече “стратешки партнер”.

Натаму,  во декември бев дел од набљудувачката мисија во Централно Афричката Република. Таму Франција се обиде да постави своја марионета во ликот на Бозизе, човекот кој е обвинет за злосторства поротив човештвото (нешто како ДУИ кај нас) .

Сепак, убедливо победи Претседателот Тоадера, кој беше избор на народот. Човек, кој како и Асад во Сирија, побара и се потпре на помошта за справување со терористите. Помошта ја побара и ја доби од Владимир Владимирович Путин.

Баш ме интересира дали “големи” новинари со мали мадиња од Македонија имаат ваква меѓународна инфлуенца?

Некој друг? Борјан, Ѓеро, Шпрехен-зи-дојч Момировски, Сашо Ордановски, Кате Блажевска, Чадиковски, дебелата од Анал5, селанчето од Прилеп, Оливера, Саки – некој, бе! Било кој?!

 

М.Н.

18.01.21

Скопје