МАФИЈА ВО КЛАДИЛНИЦИТЕ

МАФИЈА ВО КЛАДИЛНИЦИТЕ

(Напомена: Користен е Гугл транслејт…)

 

Спортрадар силно негираше какви било врски со криминална активност, откако извештајот во италијанските медиуми ја поврза компанијата со тековната криминална истрага на Галасија.
Врски до мафијата?
Business Insider Italia објави статија во која се тврди дека Фабио Ланзафаме, голем играч во нелегално коцкање во земјата помеѓу 2015 и 2017 година, кога бизнисот бил поделен меѓу три мафијашки организации, платил готовина за да ги користи услугите на „Спортрадар“.

За тоа време, мафијашките групи организирале нелегални зделки со бескрупулозни мрежни оператори за обложување во замена за промоција и заштита, туркајќи големи суми на пари преку паралелни платформи за обложување.

Кога конечно беше соборена операцијата, околу една милијарда евра средства беа запленети во масовна полициска акција опфатена десетина држави, вклучително и Албанија, Островот на Ман, Малта и Велика Британија.

Написот објавен од Business Insider Italia вклучува, како што вели, минути минути на Lanzafame, кој во моментот е под полициска заштита, од очигледни причини, изрично велејќи дека тој договорил зделки со Бетрадар, подружница на Sportradar, за компанијата да доставува спортски податоци за операција за нелегално обложување.

Записите потоа покажуваат дека Ланзафам потврдил дека работел директно со Бетрадар, кога бил испрашуван од судијата на Дирекцијата за анти-мафијашки области на Реџо Калабрија. Продолжувајќи да го инкриминира Спортрадар, во записникот се цитираше „Ланзафаме“ дека компанијата не се грижи за фактот дека нелиценцираните места за коцкање работеле нелегално од рамките на Италија.

Business Insider Italia исто така вели дека кога го прашал Sportradar за обвиненијата, компанијата навистина потврдила дека има деловни односи со „компанија што му се припишува на Фабио Ланзафаме“, со односот почнувајќи од 2014 година. Сепак, компанијата негираше дека клиентот во прашање некогаш платиле готовина за нивните услуги.

Малтешка врска
И, не запира тука. Написот на Бизнис Инсајдер Италија, исто така, тврди дека има врска меѓу Спортрадар и Антонио Ричи, поранешниот извршен директор на Беталанд, кој беше уапсен од малтешката полиција и беше екстрадиран во Италија претходно оваа година, како дел од „Операција Галасија“.

Истрагата откри дека оператор за игри со карти регистриран на Малта работел нелегални обложувалници во Италија, во дослух со мафијата и избегнал данок од повеќе од 120 милиони евра. Севкупно, за нелегалното обложување работење се верува дека оствари приход од околу 4,8 милијарди евра и избегна уште една милијарда евра меѓу 2015 и 2016 година.

Ричи сега се соочува со низа обвиненија, вклучително и да не се пријави приход во висина од 3,2 милијарди евра, избегнување данок од 60 милиони евра, кршење на законите за коцкање и мафијашка асоцијација.

Бизнис Инсајдер Италија тврди дека има е-пошта датира од 2015 година во која Лоренцо Чаци, кој во тоа време бил директор на продажба на Јужна Европа и Америка на Спортрадар, му дала на Ричи да издаде квоти на нелегални италијански книги пред да бидат достапни на легитимните лиценцирани оператори.

Одговори Sportradar
Давателот на податоци и содржина за спорт и швајцарија со седиште во Швајцарија издаде официјална изјава која ги негира тврдењата дадени во статијата објавена од Business Insider Italia и рече дека некои од наводите се неточни, невистинити и клевета.

Поточно, во соопштението се вели:

„Sportradar делува и отсекогаш дејствувал, во целосна согласност со локалните и меѓународните регулативи, законските барања и регулаторните тела и никогаш не бил вклучен во наводни незаконски активности.
„Sportradar обезбедува услуги на стотици спортски органи како во Италија, така и на глобално ниво, и активно ги поддржува и работи заедно со локалните и меѓународните полиции и органите за спроведување на законот во нивната борба против корупцијата и криминалот. Нашата работа откри некои од најпознатите нелегални практики со висок профил насочени кон манипулирање со спортските натпревари во Италија, Европа и во целиот свет.
„Наведената статија е целосно неточна и ја толкува нашата работа и во Италија и на глобално ниво. Sportradar целосно ги отфрла своите содржини и наводите и може да преземе соодветни правни активности за да го заштити својот бизнис и угледот.
„Додека ние нема да правиме понатамошни коментари за ова, ние овие тврдења ги сфаќаме многу сериозно и соодветно ќе бидат решени“.

AYO.NEWS вели:

Очигледно би било несоодветно да се шпекулира во овој момент, но ова е очигледно одење на снежни топки во голема приказна, па затоа ќе ви донесеме новости. Останете со нас…

 

Превземено од: https://ayo.news/2019/11/01/italian-media-alleges-sportradar-colluded-with-illegal-mafia-betting-operation/