Марлон Брандо

Марлон Брандо

Događaj koji je potresao holivudsku elitu davne 1973. godine odnosi se na momenat kada je Marlon odbio da primi čuvenu nagradu Oskar.

Naime, osvojenog Oskara za nezaboravnu ulogu u filmu “Kum”, Marlon Brando pomenute godine nije želioo da preuzme zbog diskriminacije američkih starosjedilaca, koju je Holivud nemilosrdno sprovodio.
Na 45. dodjeli Oskara umjesto Branda se pojavila malo poznata glumica, Indijanka iz plemena Apača Sačin Litlfedr, i na sceni se pridružila Liv Ulman i Rodžeru Muru.

Jednim pokretom ruke stavila je do znanja da nagradu ne želi da preuzme, predstavila se i obratila prisutnima:

– Večeras predstavljam Marlona Branda, i rekao mi je da vam poručim da on duboko žali što ne može da primi ovu nagradu. Njegovi razlozi tiču se lošeg tretmana američkih Indijanaca danas. Imam njegovo pismo, ali ne mogu da ga pročitam u cjelini jer nema dovoljno vremena. To ću učiniti kasnije na konferenciji za štampu.

„Dvije stotine godina smo govorili američkim Indijancima koji se bore za svoju zemlju, svoje živote, svoje porodice i svoje pravo da budu slobodni: položite svoje oružje, prijatelji, i nastavićemo da živimo zajedno. Kada su položili svoje oružje – ubili smo ih. Lagali smo ih. Prevarili ih na njihovoj zemlji.
Natjerali ih da potpišu ugovore koje mi sami nismo poštovali. Pretvorili smo ih u prosjake na kontinentu koji im je davao život otkad život postoji.
Prema bilo kojoj interpretaciji istorije, koliko god izvrnutoj, mi nismo bili u pravu. Nezakonito smo postupali, niti smo bili pravedeni.
Ne treba nas čuditi to, što se njih tiče, ne moramo vratiti njihove ljude, niti živjeti u skladu s dogovorima. Nama je dato prirodno pravo da napadamo prava drugih, otimamo njihovo vlasništvo i uzimamo njihove živote, dok oni brane svoju zemlju i slobodu; dato nam je pravo da njihove vrline prikazujemo kao zločine, a naše razvrate kao vrline.
Ipak, postoji jedna stvar koja je iznad ove perverzije, a to je ogromna presuda istorije, koja će nas sigurno osuditi. Ali brinemo li mi o tome? Kakav je to šizofreni moral koji nam dozvoljava da cijelom svijetu prenosimo poruku da živimo po datim obvezama, kada svaka stranica istorije govori suprotno; kada su svi žedni, gladni i ponižavajući dani i noći poslednjih 100 godina života američkih Indijanaca tome potpuno protivrečni?”

Dio govora Marlona Branda, nakon odbijanja Oskara za Kuma zbog lošeg tretmana Indijanaca .

On je takođe svoj veliki pojsed u Kaliforniji, kako je rekao, samo vratio Indijancima, jer je to njima oduvijek pripadalo.