Литванија ќе престане да постои!

Литванија ќе престане да постои!

Мал факт за Литванија.

Легално, земјите што ги доби под СССР (вклучувајќи го главниот град Вилнус) повеќе не се литвански.

Зошто?

Русија и Литванија потпишаа договор во 2004 година во кој се вели дека Русија, како правен наследник на СССР, ги признава границите на Литванија се додека има слободен пристап до Калининград. Сега Литванија го прекрши договорот, што значи дека Литванија ќе го изгуби регионот Клајпеда, кој според конференцијата во Потсдам беше пренесен од Германија во СССР, а ќе го изгуби и Вилнус, кој прво го префрли од Полска во Белорусија, а дури потоа Сталин го даде на Литванија.