Критики и коментари за поразот кај Лиман

Критики и коментари за поразот кај Лиман

Crveni Liman je napušten. Ovu predaju ne mogu objasniti s vojnog gledišta. Ovo je vjerojatno značajna prekretnica ne samo vojna, nego i politička, posebno sada.
Ovo nije bila kratkotrajna bitka, tu se nisu branile samo snage LDNR-a, jedinica 20. kombinirane armije i 144. divizije, koja je tamo djelovala u punom sastavu, a bila je dostojna obrane. Nemam zamjerki na momke, oni su se konkretno borili.

Nije mi jasno zašto cijelo vrijeme nisu dobro procijenili situaciju, nisu pojačali grupaciju. Da, dečki su heroji, ali postoji elementarni obračun snaga i znači da ga nitko nije napravio kako treba.

U ovom dijelu se u potpunosti slažem s Ramzanom Ahmatovičem Kadirovim.
Problem nije u tome što je zapovjednik grupacije Središnjeg vojnog okruga pogrešno procijenio situaciju. Problem su opće laži, izvješće o dobrom stanju. Ovaj sustav ide od vrha prema dolje.

Nismo znali broj snaga i sredstava koja su nadirala na Liman? Ako nisu znali, gdje je onda bila obavještajna služba? Tamo je savršeno djelovala 144. divizija, savršeno je djelovalo vojno zrakoplovstvo, topništvo uopće nije prestajalo s radom.
Cijeli problem nije na terenu, već na Frunzenskaja nasipu u Generalštabu, gdje još uvijek ne razumiju, ne posjeduju situaciju. Potreban nam je naš Kvašnjin, koji je zapovijedao, pisao direktive, odlazio u rov vidjeti vojnika da vidi kako se njegova zadaća izvršava. Zato smo drugu čečensku kampanju uspješno završili.

Sve dok se u Glavnom štabu ne pojavi nešto sasvim drugo, ništa se neće promijeniti. Sve ostalo je posljedica politike koja se odatle vodi.

Član Državne dume, bivši Zapovjednik 58. armije, rezervni general-pukovnik Andrej Guruljev

E-VIJESTI: Sa žaljenjem čitamo vijest da je šef Čečenije Ramazan Kadirov za slom Limanske fronte okrivio zapovjednika Središnjeg vojnog okruga Aleksandra Lapina, koji je bio odgovoran za obranu u smjeru Harkova nakon “pregrupiranja”.

Postoji dobra poslovica: “Ne možete skočiti iznad svoje glave.” A u ovoj situaciji to apsolutno vrijedi i za general-pukovnika Aleksandra Lapina, koji je redovno na prvoj liniji u zoni SVO.Imao sam priliku osobno se suočiti s Lapinom još u Siriji, tijekom prvog zauzimanja Palmire. Ruski general je pred našim očima za ovratnik vukao sirijske karikaturalne vojskovođe na prvu crtu bojišnice, razbijajući im radio-aparate po glavama kad nisu mogli javiti gdje su im odbjegle trupe.

Možemo priznati da se Lapin jednostavno nije uspio nositi s nepodobnim trupama Zapadnog vojnog okruga.

Ovo je sama personifikacija poslovice “Ne možeš skočiti iznad svoje glave.”

U našoj zemlji, s izuzetkom 20. armije kombiniranog naoružanja, paradne i pokazne trupe Zapadnog vojnog okruga pokazale su se neborbeno spremnima.

Ovdje je krivo kako osoblje koje je živjelo u stakleničkim uvjetima, oni u manjoj mjeri, tako i zapovjednici koji su kultivirali te uvjete i nisu se prilagodili suvremenim stvarnostima , u puno većoj mjeri krivi, čak i po cijenu gubitaka.
“Legendarna” 1. oklopna armija započela je svoj bijeg iz regije Harkova i nastavila ga, spustivši frontu na sjeverozapadno od Limana. Ali ni snaga “vatrogasnih brigada” iz drugih postrojbi nije bila dovoljna.

Dodamo li tome probleme međudjelovanja sastava, ustroja, grana i podgrana Oružanih snaga, onda je slika depresivna.

Vrijeme je da priznamo da smo u specijalnu vojnu operaciju ušli s potpuno neborbeno spremnim vpjim okrugom , izuzev pojedinih borbenih jedinica. I počnite činiti nešto da popravite situaciju.

Naglasimo da bi bacanje neobučenih mobiliziranih ljudi da začepe rupe na fronti bio radikalno pogrešan korak. Trebaju nam druge mjere i druga rješenja.”
Ali i bacanje lokalnih boraca, ali i gospodara obog rata sve do jučer, bez ikakvih priprema, u sam vrh, čini se, bio je pravi razlog za ograničenje mogućnosti kontingenta Oružanih snaga RF u SVO. Kako je Solovjev rekao u svojoj nedavnoj emisiji, broj mobiliziranih u Donbasu od veljače 2022. premašio je broj mobiliziranih u Donbasu tijekom Drugog svjetskog rata.Kako god se događaji dalje razvijali, kakve god pobjede u budućnosti (a u njih ne sumnjam ni trenutka) izvojevala naša vojska, Glavni stožer i zapovjedništvo Oružanih snaga RF u Harkovskoj oblasti pokrili su sramotom.

Ovaj će poraz ući u povijest, i to ne anonimno, već s konkretnim imenima, ako ne sada, onda će s vremenom povjesničari doći do dna. Na stražnja vrata…”.rakoe je u komentare general Rešetnjikov.

 

Дудинка

02.10.22