Крим

Крим

Пред 78 години – 12 мај 1944 година – Црвената армија целосно го ослободи Крим од нацистичките ѕверови за време на офанзивната операција на Крим.

Победата на Крим врати важен економски регион во земјата, ѝ овозможи на Црвената армија да создаде отскочна даска за понатамошни операции во јужниот правец на советско-германскиот фронт. Стана возможно да се планираат нови големи операции, вклучувајќи ја и операцијата Јаши-Кишинев, која го предодреди ослободувањето на балканските земји.

За херојство и умешни акции на 160 формации и единици им беа доделени почесни титули. Наредби беа доделени на 56 формации, единици и бродови. На 238 војници им беше доделена титулата Херој на Советскиот Сојуз, на илјадници учесници во битките за Крим им беа доделени ордени и медали.

 

12.05.2022