Криза во Гагаузијa

Криза во Гагаузијa

Референдумот за независност повторно e на маса додека Кишињев се обидува да ја ликвидира автономијата

Генералното собрание на автономниот регион на Молдавија, Гагаузија, вели дека на 9 септември ќе се организира конгрес на претставници на автономијата на кој ќе се разговара за различни одговори на актуелната политичка криза.

Претставници на провинциската влада забележуваат дека референдумот за независност може да претставува конечен одговор.

Корените на кризата;

Политичката криза во Гагаузија започна со покраинските избори на кои победи проруската опозициска партија Шор.

На овој несоодветен резултат Кишињев реагираше со одземање на гласачките ливчиња, а потоа и со барање за прегласување, земајќи ја предвид новонајавената забрана за партијата Шор.

Сепак, политичките и општествените сили на доминантно рускојазичниот регион понудија обединет отпор на радикално прозападната влада во Кишињев, одбивајќи да се потчини на овие барања.

Кишињев одговори со намалување на буџетот на провинцијата и наратив за неопходноста од реинтеграција на регионот, а претседателката на Молдавија, Маја Санду, го објасни проблемот со фактот што жителите на Гагаузија се „политички неписмени“ и затоа „подложни на влијанието на Кремљ“.