КРАКАТАУ

КРАКАТАУ

Пред 130-тина години големи катастрофи и геополитички потези го задесиа светот. Кримската воја за доминација на Црноморскиот дел од Медитеранот. Продажбата на Алјаска од страна на Русија на САД. Берлинскиот конгрес каде распарчувањето на Македонија е на маса. И експлозијата на вулканот Кракатау во Пацификот.
Без малку век-и-пол, ама последиците од сите тие настани и денеска се чуствуваат.
Во 1883-та година ерупцијата на Krakatoa во холандската Источна Индија (денешна Индонезија) започна на 26 Август 1883 (со потекло уште во мај истата година), а кулминираше и со неколку деструктивни ерупции на останатите острови-вулкани. На 27 август, две третини од Kракатау пропадна во еден синџир на титански експлозии, уништувајќи поголем дел од островот и неговата околина и архипелаг. Дополнителни сеизмички активности продолжија да бидат пријавувани до февруари 1884 година, иако извештаите на оние по октомври 1883 година беа подоцна отфрлени од истрагата Rogier Verbeek. Тоа беше една од најсмртоносните и најдеструктивни вулкански настани во пишаната историја, со најмалку 36.417 смртни случаи што се припишуваат на самата ерупција и цунамито создаден од неа. Значителни дополнителни ефекти почувствувани се во целиот свет.
До денешен ден островите од архипелагот се во постојано движење. Теренот под земјината кора и понатаму работи. На оваа презентација се гледа како се движат островите. Кракатау е дел од таканаречениот “Огнен ринг“ на Пацификот. Тоа е круг кој на исток е на бреговите на двете америки, на запда на бреговите на Јапонија, а северно и јужно достигнува безмалку до двата пола.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Krakatoa_evolution_map-en.gif