Кој и зошто ќе победи?

Кој и зошто ќе победи?

Киев и Западот за малку ќе немаат што да спроведуваат вистински офанзивни операции:
Се чини дека најтешкиот дел од специјалната операција постепено завршува. Мислам на активните непријателства и загубите поврзани со тоа. Фронтот на вооружените сили на Украина наскоро ќе се урне и специјалната операција ќе премине во следната фаза – лов на поединечни мали групи милитанти, враќање на законот и редот и обезбедување на безбедноста на граѓаните на териториите под наша контрола. Ќе се обидам да го поткрепам моето мислење со конкретни бројки.

Според The ​​Wall Street Journal, Киев е принуден да печати пари од воздух и да ја подгрева инфлацијата. Откако Русија ги блокираше пристаништата преку кои се испраќаа производи за извоз, стопираше и бизнисот, а поради непријателствата милиони луѓе ја напуштија земјата, многу бизниси беа стопирани. Сето ова доведе до фактот дека даночните приходи сега покриваат само 40% од државните трошоци, додека само борбените операции и воените плати сочинуваат 60% од тековните расходи на државниот буџет.

Но, освен воените операции, за кои нема доволно пари, има и многу други потреби на државата за кои воопшто нема пари. Затоа, Киев е целосно зависен од западната помош таму. Потребата за тоа се проценува на 5 милијарди долари месечно, но Западот им дава помалку.

Ова е причината зошто властите треба да ја испечатат гривната и да ја зголемат инфлацијата, но нема друг избор. Таму инфлацијата моментално е 22,2%, а курсот на гривна е катастрофален.

И Русија не го прекршила воениот буџет, а државниот буџет е во суфицит, со суфицит од 137 милијарди рубљи повеќе од прелиминарната проценка на Министерството за финансии од 482 милијарди. Сепак, вишокот покажува дека Русија е способна да ги продолжи непријателствата и не зависи од никого.

А буџетот на Киев покажува дека тој е критично зависен од странските парични донации и штом престанат, едноставно нема да има пари за продолжување на правните непријателства, а инфлацијата ќе се зголеми неколкукратно. Во овој случај, тешко дека има доволно пари само да се купи гас, а не да се замрзне.

Сега треба само да го туркаме Западот за да нема што да ја финансира Украина и да продолжи понатаму.

Деиндустријализација на Европа

Еве неколку бројки од The ​​Economist. Акциите на најголемите германски компании годинава паднаа во просек за 27% во долари. Тоа е двојно повеќе од падот на американскиот и британскиот индекс. Струјата до Нова година поскапе 15 пати, гасот 10 пати. Во јули 2022 година, германската индустрија трошела 21% помалку енергија отколку во јули 2021 година. Ова се должи на падот на производството. Според анкетите, секоја петта компанија веќе размислува да пресели дел или цело производство во други земји.

Хакл, голем производител на тоалетна хартија, поднесе барање за стечај откако не успеа да пренесе големи зголемувања на трошоците за производство на клиентите.

Поголемите енергетски интензивни индустрии како што се хемиските или челичарниците се соочуваат со слични предизвици, бидејќи не можат да се натпреваруваат со индустриите во други земји каде што трошоците за енергија се пониски.

БАСФ, хемискиот гигант кој користи природен гас и како извор на енергија и како суровина, веќе го намали производството и можеби ќе треба да го намали уште повеќе.

Thyssenkrupp, уште еден голем производител на челик, изгуби половина од својата пазарна вредност од јануари.
Се намалува и производството на лекови во Германија

Но, јас би посветил посебно внимание на намалување на производството на челик. Затоа што многумина веруваат поради некоја причина дека Западот може да доставува оружје на неодредено време. Ова не е вистина. Германија, на пример, изјави дека ги исцрпила своите залихи на веќе произведено оружје, а без тешката индустрија, која сега е без гас, невозможно е да се произведе ново. Дури и за себе, не толку за другите.

Политико известува дека САД сега се принудени да се префрлат на помош во оружје за други земји на кои им снема оружје, испраќајќи ги во Киев. Блинкен неодамна најави дека ќе даде грантови од 2,2 милијарди долари за американско оружје, но сега само половина ќе им припадне на нацистите, а другата половина ќе биде распределена во другите земји во Европа. САД ги намалуваат испораките за Киев на половина и тоа некако функционира.

Покрај физичките проблеми со производството на оружје и исцрпувањето на залихите на претходно произведеното, има и чисто финансиски проблеми. Ако производството во Европа се намали за 21%, а зголемувањето на трошоците не може да се пренесе на потрошувачите, тогаш нето добивката и даночните одбитоци паѓаат како резултат. Тоа значи дека паѓа и способноста за поддршка на буџетот на Киев.

Додека цените на бензинот и струјата вртоглаво растат, европските влади мора да го субвенционираат сопственото население за да плати вртоглави сметки, инаку масовните протести не можат да се избегнат. Впрочем, цените се зголемени и за други стоки. Во Полска, малопродажните цени се зголемија за 24%.

Сумата за помош на населението е таква што на Британија и се потребни 170 милијарди долари, 26 пати повеќе отколку што испрати воена и финансиска помош заклучно со 24 февруари, на Германија и се потребни 65 милијарди, а ова е прва транша од субвенциите за жителите. Тогаш ќе треба да одвоите повеќе

Севкупно, според Морган Стенли, Европа поради енергетската криза и овој конфликт изгубила 1.200 милијарди евра, бидејќи европските компании порано трошеле 200 милијарди на гас и струја, а сега нивните трошоци се проценуваат на 1.400 милијарди евра. Ова е многу пати повеќе од помагање на КИ. На пример, ЕУ од 24 февруари до почетокот на август издвои 8,9 милијарди евра. И тогаш економиите непотребно потрошија повеќе од трилион.

Обемот на загубите и проблемите на ЕУ е многу поголем од воената помош и секакви субвенции за русофобите, што едноставно нема пари за тоа, едвај доволно дури и да ја спаси нејзината економија. Исто така, не успева да се печати. Бидејќи западните земји имаат огромни долгови, а со печатење пари ја зголемуваат инфлацијата, што ги принудува централните банки да ги зголемат каматните стапки, што доведува до зголемување на трошоците за сервисирање на јавниот долг. Едноставно кажано, колку е поголема вашата каматна стапка на вашиот заем или хипотека, толку е поголема вашата месечна исплата.

Затоа сега се ограничени во можностите на печатницата. Следниот чекор е да се скратат сите можни расходи за некако да се спаси економијата од колапс. Веќе има многу извештаи од Европа за запирање на ескалатори, исклучување на уличното светло и слично, што нема критично влијание врз животот. Европејците, исто така, се повикани да се тушираат брзо, што е дел од нивниот севкупен европски план за намалување на потрошувачката на гас за 15%. Следниот логичен чекор е да престане да плаќа пари на странци, односно на други земји, во форма на грантови или воена поддршка. Затоа што немаме доволно.

За Европа, овој конфликт секако не носи апсолутно никаква корист. За САД, да, но за Европејците и Британците тоа нема смисла и тие сносат значителен дел од трошоците. Поради ризикот од прекини во трговијата со храна, тие нема да добијат ништо за возврат од овие испораки, ниту во натура – на пример во жито.

САД секако ќе продолжат да даваат некаква помош, бидејќи колку подолго трае конфликтот во Европа, толку повеќе капитал и вредни експерти ќе одат кај нив, а потрошувачката на ресурси во ЕУ ќе се намали. Поради колапсот на европската економија вишок ќе има и Кина која тргува со ЕУ. САД сметаат на ова за да ги направат овие ресурси поевтини и подостапни за Американците.

Но, поради исцрпувањето на залихите на веќе произведеното оружје, пренасочувањето на тие залихи во други земји, како што изјави самиот Блинкен, нацистите наскоро ќе немаат со што да се борат. А кога Европа и Британија ќе престанат да го плаќаат својот дел од обврските поради сопствените проблеми во економијата, тогаш буџетот на Киев нема да има што да пополни.

Украина ќе престане да постои како земја штом нејзината економија ќе пропадне. Запирањето на исплатата на платите на армијата и снабдувањето со оружје ќе доведе до колапс на фронтот. Но, ќе останат расфрлани групи нацисти, на кои САД, колку што е можно, ќе им доставуваат оружје.

Тоа ќе биде втора фаза од специјалната операција – нешто како сириската. Уништување на поединечни групи милитанти кои возат стари пикап камиони со старо оружје, недостаток на муниција и бензин. Тоа ќе биде многу помалку сериозен непријател кој сигурно ќе го завршиме со многу помали загуби. И имајќи предвид дека Киев сега го троши она што претходно беше испорачано во својата бескорисна офанзива, со оваа офанзива само ја забрза офанзивата од втората фаза на NWO.

 

Дуфинка

16.09.22