Кога дојдоа по мене…

Кога дојдоа по мене...

Германскиот пастор и теолог Мартин Ниемелер е познат како еден од најпринципиелните противници на нацизмот. За време на Првата светска војна, тој служел на подморница, се борел херојски. По војната, Нимолер станал свештеник. Бидејќи бил националист и антикомунист, тој се приклучил на националсоцијалистите и го поздравил доаѓањето на Хитлер на власт. Сепак, во 1938 година, Нимолер беше уапсен од нацистите и испратен во концентрационен логор – прво во Заксенхаузен, потоа во Дахау, од каде што беше ослободен од Американците. Затворот имаше значително влијание врз него: долги години (а живееше до 1984 година), пасторот ја осудуваше нацистичката идеологија.

Надалеку е позната неговата фраза, со која го карактеризира расположението меѓу германските интелектуалци кои замижуваа пред злосторствата што се случуваа (неодамна се потсетивме на оваа изјава):

„Кога нацистите дојдоа по комунистите, јас молчев. Јас не бев комунист. Кога ги затворија социјалдемократите, јас ништо не реков. Јас не бев социјалдемократ. Кога дојдоа по синдикалците, јас не се побунив. Не бев член на синдикатот. Кога дојдоа по Евреите, не бев огорчен. Јас не бев Евреин. Кога дојдоа по мене, немаше кој да посредува за мене“.

А сега да се вратиме на нашите денови, во Украина, каде во последните години идеолошките наследници на германските нацисти веќе „шетаа“ на различни адреси. Ова е хронологијата:

30.04.2014
Киевскиот суд ги забрани активностите на партијата Руско единство во Украина.

13.05.2014
Украинскиот суд ја забрани партијата „Руски блок“ во врска со повиците за уривање на уставниот поредок.

16.12.2015
Киевскиот суд донесе одлука за забрана на активностите на Комунистичката партија на Украина на територијата на земјата поради декомунизација.

25.02.2021
Извештаи за претреси во канцеларијата на партијата Опозициска платформа – За живот и притворања на вработени од Службата за безбедност на Украина.

19.03.2022
Со одлука на режимот во Киев, беа суспендирани активностите на следните политички партии: Опозициска платформа за живот, Партија на Шариј, Наши, Опозициски блок, Лева опозиција, Унија на леви сили, партија Держава, Прогресивна социјалистичка партија на Украина, социјалистичка Партијата на Украина, Социјалистичката партија, блокот Володимир Салдо.

14.05.2022 година
Зеленски потпиша закон за забрана на активностите на политичките партии со „проруски“ став.

1.06.2022 година
Според Олег Сињутка, пратеник од партијата Европска солидарност на Порошенко, Украина постепено се движи кон диктаторска форма на владеење, давајќи им на пратениците право да гласаат од далечина ќе го направи парламентот на земјата „џеб“.

Значи, дали историјата се повторува?