И Шенгенот си иба мамата

И Шенгенот си иба мамата

Словенија го суспендира Шенгенот и ја врати граничната контрола со Хрватска.

ИТАЛИЈА воведува гранични контроли на границата со Словенија, а Словенија сега треба да ја воведе истата мерка и на границите со Хрватска и Унгарија. Ова го пренесуваат словенечките медиуми повикувајќи се на неофицијални извори од Владата.

 

Според неофицијални информации, словенечката влада утре ќе одлучи Словенија да воведе контроли на границите со Хрватска и Унгарија и за тоа да ја извести Европската комисија. Причините, како што се наведува, се спречувањето на тероризмот и организираниот криминал и промената на безбедносните услови во Европа и на Блискиот Исток.

 

Според словенечките медиуми, мерките треба да траат најмалку два месеци.

 

Италија воведува вакви мерки во Словенија, тие треба да се воведат во сабота

 

Истите мерки Италија ги воведува и во Словенија. Тие треба да се воведат во сабота, првично за 10 дена, со можност за продолжување, но 24ur.com пренесува дека според нивните информации. мерките треба да се спроведуваат најмалку два месеци. За очекување е барем толку да се потроши на границата на Словенија и Хрватска.

 

Италијанскиот министер за внатрешни работи, Матео Пјантедоси, вчеравечер телефонски го информирал словенечкиот министер за внатрешни работи Боштјан Поклукар за привременото суспендирање на Шенген и воведување гранични контроли.

 

Според нивните изјави, министрите на Словенија и на Италија се согласиле дека западнобалканската рута, која внимателно ја следат словенечките и италијанските безбедносни служби, може да биде атрактивен коридор за потенцијална радикализација. „Министерот Боштјан Поклукар ја истакна неопходноста од привремен карактер и пропорционалност на оваа мерка.

 

 

Тој го повика својот италијански колега Пјантедози дека мерките мора да бидат пропорционални и пријателски кон нашите граѓани за да не се нарушат културните, пријателските и семејните врски на луѓето кои живеат покрај границата“, додаваат од МУП.

 

Двајцата министри се договориле набрзо шефовите на полициските директори да се сретнат и да договорат како точно ќе се спроведува мерката, а потоа истите или слични мерки да се применат на границата на Словенија и Хрватска.

 

Неколку земји ги заоструваат мерките на границите

 

Поради миграцискиот притисок, но и поради ситуацијата на Блискиот Исток, неколку земји неодамна воведоа или одлучија да ги прошират внатрешните контроли на границите на Шенген.

 

Австрија, која воведе контроли на границата со Словенија и Унгарија во 2015 година во екот на бегалската криза, во понеделникот ја извести Европската комисија за новото продолжување на таа контрола, од 12 ноември годинава до 11 мај следната година.

 

Одлуката Виена ја објасни со притисок за азил, голем притисок врз надворешните граници на ЕУ, закана од трговија со оружје и криминални мрежи поради војната во Украина и трговија со луѓе.

Австрија денеска воведе контрола и на границата со Чешка. Таа одлучи да го стори тоа откако Германија воведе гранични контроли со Чешка, Полска и Швајцарија поради илегалната миграција и ги продолжи граничните контроли со Австрија до мај следната година, оправдувајќи го со засилената безбедносна ситуација на Блискиот Исток.

 

Контроли на внатрешните шенгенски граници вршат и Данска, Франција, Норвешка и Шведска.

 

Повторени привремени контроли на внатрешните граници на Шенген зоната на земјата може да се воведат само во случај на сериозна закана за јавниот ред или внатрешна безбедност, а за тоа мора да ја известат Европската комисија.

 

Повторното воведување на контролите, според правилата на Шенген, може да биде само последна мерка во исклучителни случаи, при што земјите мора да го почитуваат принципот на пропорционалност. Времетраењето на таквото привремено повторно воведување на контроли на внатрешните граници е временски ограничено, во зависност од правната основа на која се повикува земјата-членка која ги воведува контролите.