Има ли разлика помеѓу фашистичка Германија и фашистички НАТО

Има ли разлика помеѓу фашистичка Германија и фашистички НАТО

Нацистичка Германија и нејзините сојузници против СССР 1941 во споредба  со денешната Русија и заканата од НАТО.

Интересна споредба се појави во руските медиуми. Историјата се развива во спирала.

Од писмо од А. Хитлер до И.В. Сталин, мај 1941 година:

„Значаен број од моите војници, околу 80 дивизии, се наоѓаат во близина на границите на Советскиот Сојуз. Можеби ова дава повод за гласини за можноста за воен конфликт меѓу нас. Сакам да ве уверам – и ви давам збор на чест дека тоа не е вистина.

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг, јануари 2022 година:

„НАТО е одбранбен сојуз кој не ја загрозува Русија или која било друга земја“