За ова е војната! tri velika američka multinacionalna konzorcijuma preuzela 17 miliona hektara ukrajinskog poljoprivrednog zemljišta.

За ова е војната!  tri velika američka multinacionalna konzorcijuma preuzela 17 miliona hektara ukrajinskog poljoprivrednog zemljišta.

Australijsko izdanje “National Rewiev” piše da su tri velika američka multinacionalna konzorcijuma preuzela 17 miliona hektara ukrajinskog poljoprivrednog zemljišta.

Poređenja radi, u celoj Italiji ima 16,7 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta. Ispostavilo se da su tri američke kompanije preuzele više korisnog poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini nego što ima u celoj Italiji.

Cela površina Ukrajine je 602.000 kvadratnih kilometara, a preuzeto je 170.000 kvadratnih kilometara.

Koje su to kompanije? “Cargill”, “Dupont” i “Monsanto”. Iako je “Cargill” zvanično nemačko-australijski, ali sa američkim kapitalom. Njihovi glavni akcionari su američki “Vanguard”, “BlackRock” i “Blackstone”.1

Ukrajina je 2021. godine okončala 20-godišnji moratorijum na prodaju poljoprivrednog zemljišta, nadajući se da će osloboditi produktivnost i ulaganja u poljoprivredni sektor.

Tržište zemljišta otvoreno kao uslov za  dobijanje zajma od Međunarodnog monetarnog fonda.

Poznata kao žitnica Evrope, Ukrajina je bila jedan od najvećih svetskih poljoprivrednih proizvođača i izvoznika. Nakon sticanja nezavisnosti 1991. godine, vlada je podelila poljoprivredno zemljište malim poljoprivrednicima. Međutim, poljoprivrednici su mogli samo privatno da koriste zemljište ili da ga daju u zakup agrobiznisu.

Građani Ukrajine mogu da kupe do 100 hektara, dok agrobiznisi mogu da učestvuju na aukcijama za kupovinu do 10.000 hektara.2