ЖИДОВИ

Неколку интелигентни колеги, два-тројца искусни дипломати и по некој актуелен политичар уште на почетокот проценија, предупредија е подобар израз, дека Израел е државиште, дипломатииште… Дека е тоа држава со итрина, со стратегија, со една од најсилините тајни служби… Неколкумина предупредуваа, уште кога беше објавена петардата на Црпко за израелскиот агент, дека Израел нема да ја остави таа работа да остане туку така.

И, етееее…

Израел чекаше малку работите да се слегнат, да мине време (не премногу), да се постави Црпко во позиција каде мисли дека е добитен – и јавно го погреба. Еднаш за секогаш. И него и неговата партија и неговите новинари и неговите сороспии.

Евреите не простуваат. Затоа го наместија и избламираа абдалот од Муртино. Но, за него и не е така тешко да биде изработен, понижен, растртен. Со него се избламираа и Роберт Поповски како негов ПР, се избламира Саки Кировси како Телма и Спец Ризвановиќ како 24Вести (кои мислеа дека имаат ексклузива од новите податоци за “криминалите“), се посрамоти СДСМ… Се избламира стручњакот за интервјуа од хотелска соба.

 

Настрана тие и “врелиот шамар“ за Црпко, како што тоа го опишува Курир. Овдека поголем и поврел шамар, море онака дебармаалска заушка, попи Џес Бејли. Неговиот фаворит Црпко е погребан од најсилните американски сојузници Израелците. Удавен е во гомна од американската најблиската странска тајна служба Мосад. Американските пријатели му го на начукаа на Бејли до грклан. Му го срушија и Црпко, и Пржино, и Прибе, и Јанева пилотката, и стратегијата за изборниот пораз на ВМРО. Израел знаел од секогаш да си ги штити своите интереси со акции и на други континенти (киднапирањето на Ајхман во Аргентина или операцијата Ентебе во Уганда), па Македонија им била ептен блиску за да поентираат.

Абдалот Црпко и неговиот ПР тим, убеден сум, биле пресреќни кога установиле дека ќе можат да отидат во Израел и да остварат средба со Министерот за внатрешни на таа земја. Славеле, сеиреле, планирале… “Грујо е готов“, им бил заклучокот. “И Израел ќе помогне Грујо да падне“ им бил следниот заклучок. Не процениле дека си имаат работа со жидови. Евреите ги навлекле, им оставиле можност да лажат (дури мислам и дека им помогнале со сугестии и лажни надежи), ги оставиле на бришан простор – и ги масакрираа.

Оваа акција мора да добие кодно име. Еве, предлагам “Акција Црпко“. Изведена елегантно, интелигентно, маестрално…

“Кидам капа“ би воскликланл Дарко Панчев.

 

Заклучок:

После ова, јасно е кој во САД стои зад добитната политичка опција во Македонија. Оти на сите ни се врти низ главата недвоумицата зошто тоа толку еден силен дел на САД дипломатијата и политиката сака да го сруши Никола Груевски, а сепак сили од истата држава тоа не го дозволуваат. Да потсетам, во САД три национални туѓи празници се прославуваат и кај нив. Оние на Ирска, Грција и на Израел. Тоа се најсилните иселенички и лоби групи во САД. Ако досега не беше јасно како Грујо не паѓа и покрај атакот од холокауст држави какви што се Франција, Германија и В. Британија, еве го сега и одговорот.