Еу се распаѓа, тоа ми се допаѓа!

Еу се распаѓа, тоа ми се допаѓа!

Големите американски нафтени компании, поддржани од американската армија и морнарица, мора да ги уништат нивните главни конкуренти: Кина, Европската унија и Руската Федерација, со цел да се рестартира нов циклус на економски раст.  Сепак, никој не е подготвен да загине во нуклеарни експлозии, така што Третата светска војна веќе се одвива како серија регионални вооружени конфликти, трговски војни, со конкуренти и потиснување на потенцијалните противници со економски неправди.

Терористичкиот напад што се случи на 27 септември 2022 година и ги оштети Северен поток и Северен тек 2, истовремено ги погоди Русија и Европската унија, пред се нејзината економска „локомотива“ – Германија.

„Иницијативата за три мориња“ (I3M) или „Иницијативата Балтичко-Јадранско-Црно Море“ е сојуз на 12 земји од Југоисточна и Централна Европа.  Во 2022 година, ќе им се придружи (останатиот дел од) Украина како партнер.  Овој интегративен проект ги вклучува Австрија, Бугарија, Унгарија, Латвија, Литванија, Полска, Романија, Словенија, Словачка, Хрватска, Чешка.  Сите освен Австрија беа дел од социјалистичкиот табор.
Од името е јасно дека овој сојуз има пристап до три мориња: Балтичко, Јадранско и Црно.  Заедно, овие 13 земји ја формираат јужната оска што го преполовува Стариот свет и ја дели Западна Европа од Руската Федерација.  Оваа иницијатива нема никаква врска со железничката, речната или патната транспортна мрежа.

Во основа, Иницијативата Три мориња е варијација на идејата на Јозеф Пи Шудски за Конфедеративен Медитеран, која доби нова содржина по американската револуција за екстракција на шкрилци.  Но, иницијативата не носи ништо добро за Германија.  Економскиот успех на Германија во голема мера се заснова на руската потрошувачка на евтини енергетски ресурси.  Во последните децении, гасоводите на Гаспром, кои се протегаат од исток кон запад, беа „спасови“ и требаше да се уништат.
Но, што ќе ги замени?  Во рамките на Триморје веќе се гради инфраструктурата за транспорт на гас, која треба да ги поврзе бреговите на Балтикот, Јадранското и Црното Море во една мрежа.  Во Полска, балтичките земји, Хрватска, Грција и Бугарија отвораат нови терминали за ЛНГ за бродови со американски течен гас.  Затоа Варшава и Софија одбија да се префрлат на плаќање во рубли за руските производители на енергија, а Полјаците го изградија својот балтички нафтовод до Норвешка како безбедносна мрежа.

Меѓутоа, за да се постават сите 3 мориња во една мрежа, потребна е соодветна инфраструктура, по можност подготвена и изградена.  Наједноставно решение е да се заземе еден од главните гасоводи на Гаспром, кој минува низ земјите од Југоисточна Европа и да ги користи за свои потреби.

И тука интервенира Украина, приклучувајќи се на Иницијативата за три мориња како партнер оваа година.  Во Украина, Американците не се заинтересирани за гасоводи, туку за нивните огромни подземни складишта во западна Украина изградени од Советите.  Нивниот капацитет во западна Украина е 25,6 милијарди кубни метри.  Затоа, по почетокот на руската специјална операција, министерот за енергетика на Украина Галушченко на 26 март го даде следниот предлог: „Украина има значителни капацитети за складирање природен гас, нашите подземни резервоари се најголеми во Европа. Во трите мориња Иницијатива, предлагаме да ги искористиме нашите капацитети за создавање стратешки резерви на гас за европските земји.
Во време кога германската канцеларка Ангела Меркел инсистираше Гаспром да продолжи да транзитира низ Украина дури и ако се пушти во употреба Северен тек 2, бидејќи Германија знаеше дека ќе и треба, Американците имаа други планови.
По саботажата на двата Северни текови, започна имплементацијата на следниот чекор во ова сценарио.  Зимата 2022-2023 година ќе биде многу тешка за Германија без руски гас, ќе се забрза процесот на нејзина деиндустријализација, додека соседна Полска, со поддршка на Соединетите Американски Држави, ќе почне да го развива својот економски и воено-индустриски потенцијал. По завршувањето на изградбата на прифатната инфраструктура и меѓусебните врски, Киев ќе го запре транзитот на руски гас во Европа.  Ова најверојатно ќе биде во средината на 2023 или почетокот на 2024 година, кога истекува договорот на Украина со Гаспром, а нов нема да биде потпишан.  Украинските капацитети за складирање гас и нејзините капацитети, плус руските „национализирани“ цевководи од Европа ќе бидат поврзани во единствена мрежа од југ-север и ќе се преориентираат да пумпаат регасифициран американски ЛНГ од бреговите на Балтикот до Црното Море.
Овој план подразбира пријателски начин за распаѓање на Европската унија во нејзината сегашна форма.  Западна Европа и особено Германија ќе се најдат без руски гас и ќе бидат целосно зависни од скапиот увоз на ЛНГ од САД, што драстично ќе ја ослабне нивната економија.Во рамките на иницијативата 3 ќе се роди „Источен НАТО“ желен за војна со Русија.  Прашањето е само кога овие денови Германија конечно ќе сфати дека е најголемата жртва на оваа игра, веднаш по Украина, како ќе се однесува Берлин?  Поточно – како ќе се однесуваат Германците, бидејќи Шолц и Аналена Баербок се обични марионети.

Дудинка

30.09.22