ЕУ ги прави своите сограѓани магариња

ЕУ ги прави своите сограѓани магариња

ISPALI SMO MAGARCI! Saudijska Arabija i SAD uvoze jeftinu rusku naftu, pa je skupo preprodaju EU

Do kad će blesavi i korumpirani politički čelnici u Bruxellesu zapravo nabijati sankcije svojim građanima!

 

Do kad će se politički čelnici u Bruxellesu praviti blesavi i umjesto Rusiji nametati sankcije svojim građanima? To se pitanje neminovno nameće nakon Bidenovog posjeta Saudijskoj Arabiji.

Naime, situacija s europskim naftnim embargom Rusiji postaje nalik nekom lošem skeču u grozno režiranoj kazališnoj predstavi. Naime, eksperti su primijetili kako Saudijska Arabija i druge države Bliskoga istoka koje izvoze naftu počinju uvoziti sve veće količine ruske nafte i njezinih derivata.

Saudijska Arabija treći je najveći proizvođač nafte u svijetu iza Rusije i Sjedinjenih Država te je sasvim sigurno kako imaju višak nafte ne samo za svoje potrebe, nego i za izvoz. Eksperti pretpostavljaju kako Arapi tu jeftinu rusku naftu kupuju da bi je direktno preprodavali Europljanima po višim cijenama.

Isto tako, Saudijska Arabija je najavila da povećava izvoz nafte u SAD tako da će uvoziti rusku naftu za svoje potrebe. Zar to nije u najmanju ruku čudno? Treći najveći proizvođač nafte na svijetu više će izvoziti drugom najvećem proizvođaču na svijetu!? I kako znamo da Amerikanci neće kupiti malo više, prepakirati tu naftu i skupo je prodati Europskoj uniji?

Postoji jedan dobar izraz koji opisuje trenutak kad se veći dio razreda izruguje učeniku koji se ne može pohvaliti naročitom inteligencijom. Taj izraz je magarčenje. Trenutačno najveći globalni magarci ispadaju europski potrošači koji puštaju činovnicima institucija EU da predlažu politike koje će ih osiromašiti.

U drugom je kvartalu, piše Reuters, Saudijska Arabija udvostručila uvoz goriva iz Rusije te je značajni dio iskoristila za hlađenje prostora te oslobodila vlastitu naftu za skuplji izvoz. De facto se to može tumačiti tako da je superbogata Saudijska Arabija pronašla način da “pretače” rusku naftu u vlastite ekstraprofite, na račun građana Europske unije koje evidentno vode ili blesave ili korumpirane političke elite.

I drugi shvatili da mogu zaraditi na budalama u Bruxellesu

I tako, globalni cirkus s opskrbom naftom i naftnim derivatima se širi. Bloomberg je tako izvijestio kako je sad i Egipat postao veliki izvoznik nafte u Saudijsku Arabiju, što u normalnim vremenima ne bi imalo nikakvoga smisla. Bloomberg također piše kako se iznenadni rast izvoza nafte iz Egipta u Saudijsku Arabiju može objasniti indirektnim izvozom ruske nafte u zemlju kojoj ta ruska nafta ne treba.

Ministar energije Saudijske Arabije odbio je komentirati tijek nafte iz terminala Ain Sukhna prema njihovim lukama. Komentar nisu imali niti u egipatskoj direkciji za naftu.

Za to vrijeme čelnici EU svojim građanima najavljuju ‘tešku zimu’.