Ебаму името, ебаму!!!

Ебаму името, ебаму!!!

Ебати името, ебати Зоране Заев. Ебати името твое, на твојата партија и на се‘ околу тебе, ебате. Ебате се по список.

ИМЕТО!

Чудна работа е името! Тоа е одредница, идентификација, идентитет, традиција, вера, минато, иднина… Се тоа и многу други работи е ИМЕТО.

Токму затоа, Црпко Муртински, токму затоа Бојко Борисове, токму затоа грчки и албански политичари и државници – ИМЕТО не можете да го земете, избришете, уништите…

Сите тирански платформи, бугарски преговори и преспански договори се обичен употребен г‘з папир. Ништо повеќе.

Ниту една генерација, ниту еден поединец, ниту една влада, ниту еден лидер нема право и не е овластен од сите починати, сегашни

живи и идни сеуште неродени МАКЕДОНЦИ од МАКЕДОНИЈА да менува нешто што е НЕМЕНЛИВО.

Така да, џабе везете.

Илјадници договори се имаат потпишано низ историјата, безмалку ниту еден не важи. Молотов-Рибентроп, Минхенски на Чембрлен, Цветковиќ-Мачек, Нуклеарен за Иран, Кумановски, Дејтонски, Рамбује, Мајски – ништо не важи. Сите имаат кратко пропагандно дејство, за потоа да постанат цел на иссмевање и непочитивање.

Така ќе биде и со овие г‘з папири што ги потпишуваше Никола Димитров а ги договараше Зоран Црпнатиот.

ИМЕТО, а?

Па, Македонија немала име Македонија и во време на Бугарската фашистичка окупација во Втората светска војна. Немала и пред тоа при српската окупација за време на кралствот СХС (Југославија). Уште пред тоа била Отоманска територија. Ама името, колку и да го немало во официјалните документи на државите окупатори, си преживеало. Македонија останала Македонија и е на Македонците. Грците, бидејки видоа дека Македонија како поим не можат да го избришат (а тоа интензивно го праве до пред 25 години), решија да го преземат. Да го украдат. Тие се познати апаши, ѓупци, арамии.. Ама и тоа не бива. Ниту една песма нема за Македонија компонирана од Микис Теодоракис, а испеана од Нана Мускури, Марија Калас или Демис Русос. Или од било кој друг нивен композитор или пеач. Творбата нивна, темел нема.

И другите соседи, особено оние на исток, немаат пес‘н за Македонско девојче китка шарена, за Делета ја парчете ја, за Само ти си бесмртна жива вода подземна кај што тонеш ти извираш…

Сите забрани на Јутјуб, Фејсбук, сите измислени истории не можат да го покријат фактот дека Македонија никогаш не била српска, бугарска, грчка или шиптарска, ами само МАКЕДОНСКА.

ИМЕТО, де!

Јас ги разбирам другите држави што имаат плиток идентитет, кратка историја и недефинирана одредница. Но и тие треба да разберат, а ќе разберат нема бегање од тоа, дека нашето име е длабоко, исконско, вечно. И никаква муртинска малоумна будала тоа не може да го промени. Ниту пак на тоа може да влијае било каква странска сила, амбасадор или било кој друг.

Јас ги разбирам дека се длабоко искомплексирани од Македонија! Британците кои се претставуваат како енглези, а имаат француско име (Бретања). Французите кои се као некој јака нација, сепак носат НЕнивно, ами германско име (Франки).

Ги разбирам и италијаните и грците  кои до пред 200 години абер немале од имиња Италија или Грција. Италија која денеска така се нарекува  била со друго име, односно  Папска држава, плус имале кралства како Сицилија, Коризка, Савоја… Ги разбирам и Шпанците, тие до пред два века биле најголемата муслиманска држава во Европа Ал-Андалуз.

И србите ги разбирам, оти до скоро Србија немало како поим, ами Рашка и Зета. А и Београдски пашалук.

Кај Бугарите тоа е најсмешно. А и имав емисија со Томче Ширков каде нашироко беше објаснето нивното потекло, име, јазик, племе, религија.

Па така, јас сите ги разбирам, ама името  Македониаја го пишува во Библијата 4 пати, вашите имиња никаде ги нема. Името  Македонија е во неколкуте најстари, ако не и најстаро име на планетава, па за име можеме ние Македонците да дебатираме само со Персија, Месопотамија, Асирија, Картагена, Египет… А не со ови тазе шиљокурански држави.

Така да, трпение – спасение. Било и ќе помине и турско, и бугарско, и српско, и советско, па сега и ова бриселско.

Останува само МАКЕДОНИЈА, која е само на МАКЕДОНЦИТЕ.

Инаку, ДА НЕ БИЛО НАШЕТО ИМЕ ТОЛКУ СИЛНО И ЗНАЧАЈНО, ШТО КУР ТОЛКУ ДЕЦЕНИИ, РЕСУРСИ, ДИПЛОМАТИ, ПАРИ, ДРЖАВИ ЌЕ СЕ ТРОШЕА ДА НИ ГО СМЕНАТ?!

Мора да е нешто многу јако штом толку запињаат а не успеваат.

 

Ебаму глупите, ебаму.

 

Миленко Неделковски

17.01.2020