Дури и да дадеж газ, ќе немаш гас!

Дури и да дадеж газ, ќе немаш гас!

 

ПОВРЗАНО СО ЕКОНОМСКИОТ РАСПАД НА ЕУ ДИЗИЈАНИРАН ОД САД

Вчера американските производители на гас и нафта изјавија дека ги немаат потребните количини за ЕУ ​​и нема да го зголемат производството. Но, тие дури и не мораа да кажат ништо, Вашингтон знаеше дека нема да го испочитува договорот, бидејќи знаеја колку танкери им требаат за да ги заменат Северен тек 1 и 2, а ги немаа. Никој ги нема.
Првиот крак на Северниот тек е 55 конвенционални милијарди кубни метри гас годишно. Северен тек – 2 е исто така 55 милијарди кубни метри

Стандарден танкер за ЛНГ носи приближно 50-60 милиони кубни метри гас по пат. Растојанието од Њујорк до Ротердам е приближно 7242 km, со кружен пат е 14 484 km.

Се проценува дека брзината на танкерот е 20 јазли или 20 милји на час. Тоа значи дека танкерот ќе помине приближно 450 часа или 19 дена на пат. Назад уште 19 дена. Плус време за утовар и истовар, застој итн.

Според експертите, 7-9 патувања годишно за еден танкер е многу, многу добро.

Излегува дека 110 танкери со ЛНГ ќе можат да го компензираат „Северен тек 1“, а уште 110 танкери ќе можат да го затворат капацитетот на „Северен тек 2“.

За да се прекинат сите испораки на руски гас во Европа, ќе бидат потребни 350 танкери. Во исто време, денес во светот ги има околу 500, а речиси сите се натоварени со договори за наредните години.

Запомнете дека гасот ЛНГ чини најмалку 1,7 пати повеќе за крајниот корисник отколку гасот од гасоводот. Се разбира, изградбата на танкери е во тек, но ќе бидат потребни најмалку 5-10 години за да се изгради флота на танкери што ќе ги покрие сите потреби на Европа.

Пресметката за 5-10 години не беше пресметка за време на кризата, кога целата индустрија работеше на максимум, а цената на гасот не беше повисока од 160 долари за 1000 кубни метри. Затоа, никогаш не беше опција за САД да испорачаат 15 милијарди кубни метри LNG во Европа за краток временски период.

Нема достапни танкери. Ова не се тегли за чување храна. Не може само да се јавиш и да кажеш–сакам 200 танкери за Европа од САД. Затоа, системот не работи.

Следствено, САД уште еднаш ги измамија своите клиенти.

Европа го избра својот пат и својот патрон. Верувам дека обичните Европејци кои ги споделуваат традиционалните вредности искрено ќе ги поддржат своите владетели кои ги фрлија во воденичкиот камен на американската политичка игра. Зелена енергија, евтин ЛНГ од САД и секако отсуството на зима со глобалното затоплување…

Тоа е една работа, но реалноста е поинаква. Зимата ќе биде долга, а оваа ЕУ булумента ја води аевропа надолу.

 

Дудинка

16.09.22