Дмитри Медведев

Дмитри Медведев

Утре во базата на НАТО Рамштајн големите воени лидери ќе разговараат за нови тактики и стратегии, како и за снабдување на Украина со ново тешко оружје и ударни системи. И ова беше веднаш по форумот во Давос, каде неразвиените посетители на политичките партии како мантра повторуваа: „За да се постигне мир, Русија мора да загуби“.

И никому од сиромашните никогаш не му паѓа на памет да го извлече следниот елементарен заклучок од ова: загубата на нуклеарна сила во конвенционалната војна може да предизвика избувнување на нуклеарна војна. Нуклеарните сили не изгубија големи конфликти од кои зависи нивната судбина.

Но, ова треба да биде очигледно за секого. Дури и на западен политичар кој има задржано барем некаква трага од интелигенција.

Дмитриј Медведев

Москва, 19.01.23