Дигитално Евро

Дигитално Евро

Европската централна банка ги избра Амазон и 4 други компании за прототип на дигитална апликација за еврото

Европската централна банка, или ЕЦБ, најави дека ќе работи со пет компании за развој на дигитални кориснички интерфејси за еврото.

Во соопштението, ЕЦБ ги избра технолошката компанија Амазон, финтехничката компанија Некси, шпанската дигитална банка CaixaBank, француската платежна платформа Worldline и Европската иницијатива за плаќања или EPI, секој да се фокусира на развој на прототип заснован на употребата на дигиталното евро.

Заедно со ЕЦБ, секоја компанија ќе се фокусира на еден начин на користење на дигиталното евро

Peer-to-peer (директни) онлајн плаќања – CaixaBank
> Peer-to-peer офлајн плаќања – Worldline
> плаќања на продажното место иницирани од исплатувачот – EPI
> плаќања на продажното место иницирани од примачот – Nexi
> плаќања за е-трговија – Амазон

 

Дудинка

21.09.22