ДА ВРАТИТЕ СЕ ШТО СТЕ УКРАЛЕ ОД МАКЕДОНИЈА “АДМИНИСТРАТОРИ

ДА ВРАТИТЕ СЕ ШТО СТЕ УКРАЛЕ ОД МАКЕДОНИЈА "АДМИНИСТРАТОРИ

ДА ВРАТИТЕ СЕ ШТО СТЕ УКРАЛЕ ОД МАКЕДОНИЈА “АДМИНИСТРАТОРИ” ДАЛИ ЗНАЕТЕ КОЈА ФАМИЛИЈА ГО ПРЕДАДЕ ЖЕЗОЛОТ И КРУНАТА НА СВЕТИ КЛИМЕНТ НА БАНДИТИТЕ ОД СОФИЈА ВО 1915 ГОДИНА???

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ТИЕ КОИ НИ СЕ И ДЕНЕС “ПРИЈАТЕЛИ” ИСТО ТАКА И ПРЕД СТО ГОДИНИ НИ БИЛЕ “ПРИЈАТЕЛИ”!

ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА НАШИТЕ “ПРИЈАТЕЛИ” БИЛЕ ПОСЕБНО ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЗА ОХРИД!

ИМЕНО ВО ДАЛЕЧНАТА 1915 ГОДИНА ЗА ВРЕМЕ НА ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА БАНДИТИТЕ ОД СОФИЈА СО ВОЈСКА ГО ОКУПИРААТ ОХРИД!

ВО ТОЈ ПОХОД ПОСЕБНО БИЛЕ ЗАИНТЕРСИРАНИ ЗА ЦРКОВНИТЕ ДРАГОЦЕНОСТИ ОД ПРЕБОГАТАТА РИЗНИЦА НА ОХРИДСКАТА АРХИЕПИСКОПИЈА!

ТА ДУРИ И БУГАРСКИОТ ВЛАДИКА БОРИС ЛИЧНО ДОШОЛ ВО ОХРИД ДА УЧЕСТВУВА ВО КРАЖБАТА!

СЕ ВКЛУЧИЛЕ ВО ПОТРАГАТА ЦЕЛИОТ 23ТИ ПЕШАДИСКИ ПОЛК КОМАНДУВАН ЛИЧНО ОД ПОЛКОВНИК ИВАН ПЕШИНОВ!!!!

ОХРИГАНИ ВЕШТО СКРИШНО И БРЗО ГИ СОКРИЛЕ СКАПОЦЕНОСТИТЕ КОИ ГИ ЧУВАЛЕ СО ВЕКОВИ И ЗНАЕЛЕ ДЕКА НИКОЈ НЕМА ДА ГИ ПРЕДАДЕ НА БУГАРСКИТЕ БАНДИТИ!

НО!

КАКО И СЕКОЈА МАКЕДОНСКА РАБОТА И ОВАА РАБОТА НЕ ПОМИНАЛА БЕЗ ШПИУНИ И КОДОШИ ТА ТАКА ВЛАДИКАТА БОРИС ГИ НАШОЛ ГЕОРГИ БНДЕВ НАМЕСНИК НА ЦРКВАТА СВЕТИ КЛИМЕНТ И МЛАДИОТ СВЕШТЕНИК ЈОАКИМ МУСТРЕВ ДА ОТКРИЈАТ КАЈ КОИ ВИДНИ ГРАГАНИ НА ОХРИД СЕ НАОГААТ СКРИЕНИТЕ РАКОПИСИ,ПРЕДМЕТИ И ДРУГИ СКАПОЦЕНИ ПРИМЕРОЦИ СО НЕПРОЦЕНЛИВА ИСТОРИСКА И КУЛТУРНА ВРЕДНОСТ!

ПОТРАГАТА И ПРЕТРЕСИТЕ ТРАЕЛЕ СО МЕСЕЦИ,ЗАПОЧНАЛА ОД УГЛЕДНИОТ ОХРИДСКИ СВЕШТЕНИК ГЕОРГИ ИКОНОМОВ!

ПОДОЦНА Е ИЗВРШЕН ПРЕТРЕС КАЈ УГЛЕДНОТО СЕМЕЈСТВО СПРОСТРАНОВИ А КРУНАТА ОД НОМИНАЛНА ВРЕДНОСТ ОД ПРЕКУ 40 МИЛИОНИ ЕВРА И ЖЕЗОЛОТ НА СВЕТИ КЛИМЕНТ НА БУГАРСКИТЕ БАНДИТИ ИМ ГИ ПРЕДАЛЕ ДИРЕКТНО ФАМИЛИЈА ФИЛИПЧЕ!

КРУНАТА СЕ ВАДЕЛА ЕДНАШ ГОДИШНО НА ПРАЗНИКОТ НА СВЕТИ КЛИМЕНТ И СЕ ВРШЕЛА ЛИТИЈА НИЗ ГРАДОТ!

во продолжение список на украдени предмети:

1. Икона од Христа спаситела со трнов венец, подарок на охридскиот архиепископ Димитрис Коматина од 13 век.

2. Натпис на плоча на бронза полилеј, подарок на Прокопиj, архиепископ на Прва Јустинијана од 16 век.

3. Плаштеница сопственост на манастирот „Свети Наум“.

4. Плаштеница на Андроник Палеолог, сопственост на црквата ’Свети Климент‘.

5. Сребрен путир сопственост на манастирот „Свети Наум“.

6. Позлатен путир, сопственост на манастирот „Свети Наум“.

7. Златна круна на Свети Климент со емајл и крст.

8. Четириесет стари антамисти.

9. Дарохранилница од масивно сребро декорирана со релјефи, сопственост на манастирот ’Свети Наум‘.

10. Една голема сребрена кутија со моштите на Света Матрона.

11. Сребрен крст, позлатен, со бесценети каменја, во дарохранилницата.

12. Сребрен масивен крст од 1742 година.

13. Две покривки, подарок од Дука Комнен.

14. Две старословенски евангелија со сребрени корици, сопственост на манастирот ’Свети Наум‘.

15. Старословенско евангелие, во ракопис, со кадифени корици.

16. Летопис од Јован Скилица од 13 век, во дрвена кутија.

17. Голем сребрен позлатен крст.

18. Жезлото на Свети Климент од слонова коска, со змија.

19. Едно старо евангелие со ликот на свети Климент од слонова коска и ликови на други светци.

20. Дваесет стари словенски ракописи.

21. Една сребрена икона, изработена во релјеф.

Вкупно: осумдесет и четири предмети од духовно историско црковно непроценлива вредност а номинална вредност од преку 290 милиони евра!

 

Превземено од ФБ профил “Марјан Пехчево”