Гувернерот на Тексас Грег Абот ја извезе гранична криза во Њујорк!

Гувернерот на Тексас Грег Абот ја извезе гранична криза во Њујорк!

Њујорк првично не беше дестинација кога гувернерот на Тексас почна да ги превезува барателите на азил со автобуси на исток. Тоа се смени откако градоначалникот на Њујорк Ерик Адамс ја започна својата војна со зборови против Абот, кој сега испраќа стотици во Големото јаболко.

Четири месеци претходно, тој објави дека државата Тексас планира да транспортира мигранти од близина на границата меѓу Тексас и Мексико до Вашингтон, потег што наиде на мешани критики – дури и меѓу конзервативците – и наскоро падна од политичкиот радар. Но, тогаш градоначалникот на Њујорк, Ерик Адамс, почна да алармира за влијанието врз неговиот град.

„Ова само ја покажува лицемерието на овие либерални лидери на североисток кои мислат: „Онаа гранична криза создадена од Џо Бајден, тоа е во ред се додека Тексас мора да се справи со тоа“, му рече Абот на водителот, Шон Ханити. „Но, штом треба да се справат со вистинските последици од кризата предизвикана од Бајден на границата, тие се во паника“.

Со денови, Абот ги негираше тврдењата на Адамс дека Тексас дури испраќал мигранти во Њујорк. Но, таа среда вечер, тој му кажа на Ханити дека гледа „нови градови во кои ќе ги испрати“.

„Па, Њујорк звучи како добро“, рече Ханити. Потоа, еден од највисоко оценетите водители во кабелските вести ги потсети своите гледачи колку е важно повторно да се избере Абот оваа есен.

Два дена подоцна, Абот го објави пристигнувањето во Њујорк на првиот автобус од Тексас. И оттогаш, двајцата политичари тргуваат со боцки преку медиумите. За Абот, расправиите беа политички благодет. Тоа е можност да се сврти фокусот на прашање што тој го смета за сила за него во државата, додека демократите се обидуваат да ги поттикнат гласачите околу правата за абортус, несигурната електрична мрежа на државата и последиците од пукањето во училиштето Увалде.

Во меѓувреме, во Њујорк, Адамс продолжува да алармира за вистинската човечка цена за испраќање на мигрантите на патување преку државата, иако има знаци дека засолништата за кои тој вели дека се напнати се соочуваат со проблеми со пренатрупаност пред некој мигрант да стигне со автобус од Тексас.

 

Дудинка,

15.08.22