Грко-босанецот Мирослав ГРЧЕВ

Грко-босанецот Мирослав ГРЧЕВ

Доколку се прашувате дали нема барем малку МАКЕДОНСКИ ген, чувство, пркос, доблест во лицето Мирослав Грчев, одговорт е матеатички прецизен – НЕ.

Едно големо НЕ.

Тој, де јуре и де факто НЕ Е МАКЕДОНЕЦ.

Татко му Костаки Таки Грчев е ГРК, бежанец од Грција. Откако избегал од Грцијапосле Втората светска војна, се населил во Струмица во “Бежанската маала“, на таканаречената “Грчка“ улица. Живеел во близината на кафеаната “Бежанка“ каде што се собирале гркоманите и грците бежанци. Презимето Грчев го добил токму затоа што ебил грк. (Како во Кум кога малиот Виторио вели дека е од селото Корлеон на Сицилија, па граничниот полицаец од САД му констатора име Вито Корлеоне). Струмичаните не ги сакале и со нив не се дружеле. Ги сметале за страно тело и за непријатели. Значи, не е Егеец (Беломорец), ами чистокрвен ГРК. Таки, татко му на Мирослав, бил грчки арнаутин, односно човек кој немал каде да се врати. Апатрид – човек без татковина, без национално чуство, без огниште, без граѓанство. Тоа фамилијарно истриско наследство очигледно го прогонува до денешен ден.

Подоцна Таки се вработува во “Електро Југ“, нешто како ЕЛЕМ што е сега, па заминува да ја гради Мавровската хидроцентрала. Таму ја среќава Ферида Хусевиќ од Босна, која исто така доаѓа да работи на изградбата на ходроцентралата. По завршетокот на градбата, двајцата се земаат и се преселуваат во Скопје каде работат во директоратот на “Електро Југ“. Костаки Грчев бил за целиот свој работен век предмет на подсмев од колегите во фирмата заради тоа што сопругата го прогонувала и малтретирала, викајки по него низ ходниците на фирмата “Таки мој“. Така и го нарекувале колегите, Таки Мој.

Од бракот понмеѓу гркот и босанката се раѓа Мирослав Грчев, кој има и брат кој е сопруг на Солза Грчева. Двајцата браќа со години  не говорат меѓу себе.

Значи Мирослав ГРЧЕВ е аптридно копиле зачнато од грк и босанка. Тој е оној што го сруши Ќосето, а оваа недела ќе го демолира и Александар на Букефалд.

 

Миленко Н.

 

12.03.2018