Големиот Јохан Кројф

Големиот Јохан Кројф

„Поседувањето сам по себе е безвредно ако не знаете што да правите со топката подоцна. Поседувањето создава простор, но разбирањето простор создава цел“ – Јохан Кројф

Секоја акција што се случува на теренот мора да има цел. Топката не се движи само за да се движи. Топката се поместува за да се придвижи противникот, да се собере на едната страна додека планирате да ја нападнете другата. Секое додавање има намера да се надоврзе на акцијата за елиминирање на противниците. Ако не е можно да се елиминираат противниците, тогаш играчите ќе ја задржат топката и ќе бараат да ги натераат противниците да се движат надвор од позициите. Играчите треба да избираат додавања кои обезбедуваат континуитет на играта и треба да гледаат да ги обезбедат додавањата поддржувајќи ги. На пример, ако противникот игра во компактна форма, ориентацијата на играта треба да се менува со подолги додавања. Ако противникот не е компактен, тогаш подобро е да се комбинираат во кратки движења за брзо да се искористат овие простори.

Поседувањето може да создаде простор бидејќи го принудува противничкиот тим да се движи и да ги приспособи своите позиции, потенцијално оставајќи ги областите на теренот отворени. Сепак, само создавање на овој простор не е доволно. Играчите и тимовите мора да ги разберат и препознаат овие простори и да знаат како да ги искористат. Ова разбирање му дава јасна цел на поседот на топката: да се манипулира со противничкиот тим и со просторите што ги оставаат отворени за да се создадат можности за гол.

 

………

Извадено од;

„ПРИНЦИПИ НА ПОЗИЦИОНАЛНАТА ИГРА“ – Комплетен водич за разбирање и тренирање на позициската игра. Тактичката теорија опфаќа 10 принципи кои ги користат мајсторите на позиционата игра како Јохан Кројф и Пеп Гвардиола: играње надвор од задната страна, контрола на посед, позиционирање, движење, компактност, искористување на полупростори, комбинирана игра, контра-пресинг, вертикална игра и преоптоварување за да се изолира. Со вклучени 40 тактички практики (4 практики за тренер на секој од 10-те принципи).