ВО ЗДРАВО ТЕЛО, ЗДРАВ И ДУХ

ВО ЗДРАВО ТЕЛО, ЗДРАВ И ДУХ

Научници од универзитет во Њујорк работеле на истражување споредуваќи го животот на 293 жени и нивното ментално здравје, откако едно поранешно истражување покажало дека во семената течност на мажите се наоѓаат хемикалии кои го подобруваат расположението, го подобруваат сонот и содржат три познати антидепресиви. Истражувачите исто така тврдат дека жените кои имаат редовен незаштитен секс се помалку депресивни и имаат подобра концентрација.

Спермата со сперматозоидите содржи низа хемикалии како кортизол, естрон и окситоцин кои го поттикнуваат расположението. Освен тоа содржи и тиротропин (антидепресив), мелатонин (предизвикува спиење) и сератонин (хормон за среќа).

За да се истражи дали спермата навистина има антидепресивни ефекти, истражувачите работеле со 293 кандидатки кои анонимно пополниле формулари со различни аспекти од својот сексуален живот, а сексуалната активност без кондом е користена како индиректна мера како семената течност циркулира во телото на жената.

Студијата октрила дека жените кои никогаш не користат кондоми во текот на односот имаат далеку помалку депресија отколку оние кои често или секогаш користат кондоми. Исто така жените кои не користат кондом имаат помалку симптоми на депресија од оние кои апстинираат од секс.

Наспроти тоа, сексуално активните жени кои секогаш користат кондом, покажале потполно еднакви симптоми на депресија како и оние жени кои апстинираат од секс. Тоа би значело дека не се среќни оние жени кои редовно имаат секс, туку оние во чии вени има семена течност.

Затоа девојки, голтајте! За здравјето се работи!

Текстот е преземен од http://www.themen.mk/

http://www.themen.mk/ohttp://www.themen.mk/ralniot-seks-e-odlichen-za-zhenskoto-zdravje/