Војна против Антицивилизацијата

Војна против Антицивилизацијата

Aleksandar Dugin: Ovo nije rat protiv Ukrajine

Ovo nije rat sa Ukrajinom. Ovo je konfrontacija sa globalizmom kao integralnom planetarnom pojavom. Konfrontacija na svim nivoima – geopolitičkom i ideološkom. Rusija u globalizmu odbacuje sve – unipolarnost, atlantizam, s jedne strane, i liberalizam, antitradiciju, tehnokratiju, Veliko resetovanje, jednom rečju, s druge.

Jasno je da su svi evropski lideri deo atlantističke liberalne elite. I zaratili smo sa njom. Otuda njihova prirodna reakcija. Rusija je sada isključena iz globalističkih mreža. Ona više nema izbora: ili da izgradi svoj svet ili da nestane. Rusija je zauzela kurs izgradnje sopstvenog sveta, sopstvene civilizacije. I sada se pravi prvi korak. Ali pred globalizmom samo veliki prostor, država-kontinent, država-civilizacija, može biti suveren. Nijedna zemlja ne može dugo da izdrži potpuni prekid rada. Rusija sada stvara polje globalnog otpora. Njena pobeda biće pobeda svih alternativnih snaga – i desnih i levih i svih naroda.
Mi, kao i uvek, počinjemo najsloženije i najopasnije procese. Ali kada budemo pobedili, svi će ih koristiti. Tako je zamišljeno. Sada stvaramo preduslove za stvarnu multipolarnost. A oni koji su sada spremni da nas ubiju sutra će prvi iskoristiti naš podvig. Skoro uvek se obistini ono što pišem. I ovo će se ostvariti. Mislim da je trenutno najvažnije da ostanemo mirni.

Brzina vojne operacije iznenadila je ne samo neprijatelje, već i prijatelje. Niko je nije očekivao. Otuda provala histerije na sve strane. Ali ovde je važno shvatiti: uspostavljanje kontrole nad ogromnom, dobro naoružanom zemljom koja se sa nama sprema za rat 8 godina, a moralno i mnogo duže, ne može biti pitanje jedne nedelje. Posle brzih nekoliko dana, događaji se ne mogu tako brzo razvijati čak ni u najpovoljnijem scenariju.

Ovo zahteva izdržljivost i jasnu svest od svih. Postoji nekoliko tačaka koje mi se čine kao glavne:

1. Patriote se plaše da pod nekim uslovima (na primer, nakon čišćenja teritorija DNR i LNR) možemo da stanemo. Uzaludni strah. Moskva je mogla da započne tako veliku operaciju samo sa jasnim i nespornim ciljem, uz praktičnu spremnost da se ide do kraja, sve do nuklearne ucene. Dakle, sve će biti dovedeno do konačnog cilja. Po bilo kojoj ceni i u bilo kom formatu.

2. Liberali (svesni neprijatelji Rusije) i emotivni pacifisti (ljudi koji ignorišu geopolitiku, političke nauke i međunarodne odnose) imaju iluziju da protesti i onlajn peticije mogu nešto da promene (ne mogu ništa).

3. Svi zapadni koraci usmereni protiv Rusije u ovim uslovima samo će ojačati patriotsko krilo i konačno oslabiti liberalno. To neće mnogo uticati na živote običnih ljudi. Uostalom, samo ideološki fanatični monetaristi veruju da je valutni odbor jedini valutni model. Za finansijski suverenitet ne žele ni da čuju. Uzalud. Država može da izda novca koliko joj treba. Da bi se u isto vreme ukrotila inflacija, može se pribeći dvokružnoj emisiji (prema planu A. Galuške). Zapad nam ionako nije dao visoke tehnologije. Azijsko energetsko tržište je potencijalno beskrajno za nas. Zato istrajmo i bićemo sve jači.

4. Na mnogim patriotskim sajtovima, ukrajinski neonacisti u agoniji i očaju pokušavaju da hakuju veb stranice i naloge na društvenim mrežama. Za one koje bi logično trebalo mobilisati za fizički sukob sa našima, odakle im vreme i energija za takve aktivnosti? Odgovor nisu napadi iz Ukrajine. Ukrajina kao takva posle Majdana je samo paravan za širu geopolitičku strategiju NATO-a protiv nas. Zbog toga ćemo eliminisati ovaj poklopac.

5. Ukrajinci su bili i uvek će biti naša braća i sestre. Neka pričaju šta hoće. Mi smo pravoslavni istočni Sloveni sa zajedničkim korenima, različitim delovima istorije i zajedničkom budućnošću. I tu ne može niko ništa. Raskidali smo veze nekoliko puta, a onda se ponovo okupljali. U različitim okolnostima i na različite načine. Ukrajinci nisu neprijatelji, oni su naši. Mi, Velikorusi, takođe nismo cveće. Ali i njih, i nas, moramo poštovati. Uskoro ćemo živeti u istoj državi sa njima. I od ovoga će imati samo koristi. I moramo se pobrinuti da oni pobede. Ali samo od jedinstva, a ne od bratoubistva.Dakle, mržnju treba zaustaviti.

Šta znači raskid Rusije sa Zapadom? Ovo je spasenje. Savremeni Zapad, gde trijumfuju Rotšildi, Soroši, Švabi, Bil Gejts i Zakerbergovi, najodvratniji je fenomen u svetskoj istoriji. Ovo više nije Zapad grčko-rimske mediteranske kulture, nije hrišćanski srednji vek, pa čak ni nasilni i kontroverzni dvadeseti vek. To je groblje toksičnog otpada civilizacije, to je anticivilizacija. I što pre i potpunije Rusija bude odsečena od nje, pre će se vratiti svojim korenima. Šta? Hrišćanskom, grčko-rimskom, mediteranskom… – evropskom… Odnosno, korenima zajedničkim sa pravim Zapadom. Ovi koreni su njihovi! – presecaju savremeni Zapad. Ali oni su ostali u Rusiji. Tek sada Evroazija diže glavu. Tek sada liberalizam u samoj Rusiji potpuno gubi tlo pod nogama. Rusija nije Zapadna Evropa. Rusija je sledila Grke, Vizantiju i istočno hrišćanstvo. I dalje ide ovim putem. Da, sa cik-cak i odstupanjima. Ponekad se zaglavi. Ali ide. Rusija je ustala da brani vrednosti Tradicije od savremenog sveta. To je sama „pobuna protiv savremenog sveta“. Zar niste znali?

I Evropa treba da raskine sa Zapadom, pa čak i SAD treba da slede one koji odbacuju globalizam. I tada će svi shvatiti šta je smisao savremenog rata u Ukrajini. Mnogi u Ukrajini su to razumeli. Ali užasna pomahnitala liberalno-nacistička propaganda nije ostavila kamen na kamenu u glavama Ukrajinaca. Oni će doći sebi i boriće se sa nama za Carstvo svetlosti, za tradiciju i pravi hrišćanski evropski identitet. Ukrajinci su naša braća. Bili, jesu i biće. Raskid sa Zapadom nije raskid sa Evropom. To je raskid sa smrću, degeneracijom i samoubistvom. Ovo je ključ za oporavak. I sama Evropa – narodi Evrope – treba da slede naš primer: zbacite antinarodnu globalističku huntu. I izgradite pravu evropsku kuću, evropsku palatu, evropsku katedralu.

 

28.02.22