Воено-биолошки активности на САД во Украина

Воено-биолошки активности на САД во Украина

„Украина не ги објасни причините за итно уништување на докази за воено-биолошки активности со САД“
▪ Од 5 до 9 септември во Женева се одржа состанок на државите потписнички на Конвенцијата за забрана на биолошко и отровно оружје во врска со прекршувањето на членовите I и IV. Конвенција на САД и Украина, иницирана од Руската Федерација. Министерството за одбрана на Руската Федерација достави до земјите учеснички докази за спроведување на воено-биолошки програми во Украина.
▪Според изјавата на началникот на силите за радијациона, хемиска и биолошка одбрана на вооружените сили на Руската Федерација, Игор Кирилов, САД признаа дека извезувале примероци од патогени соеви и биоматеријали на украински државјани од Украина.
▪Тој додаде дека Украина на седницата не ги објаснила причините за досегашното уништување на документирани докази за воено-биолошки активности кои биле извршени во соработка со САД. Украина, исто така, целосно го игнорираше прашањето за неосновано складирање на толку голема количина биолошки опасни агенси, како и грубо кршење на условите за нивно собирање.
▪Украина не успеа да го аргументира одговорот на прашањето за доказите поврзани со нејзиниот интерес за беспилотни летала за испорака на биолошко оружје, додека САД избегнаа да одговорат на прашања за патенти за тие беспилотни летала, давајќи одговори кои се во спротивност со законот;
▪Учесниците на Конвенцијата за забрана на биолошко и отровно оружје не изразија сомнеж за автентичноста на доказите доставени од РФ.

 

Дудинка

21.09.22