Воени промени во Русија

Воени промени во Русија

⚠ Државната дума го усвои законот за воведување на термините „мобилизација“ и „воена состојба“ во Кривичниот законик.
Државната дума веднаш во второто и третото читање едногласно го усвои предлог-законот за казна затвор до 10 години за доброволно предавање и до 15 години за грабеж во војна. Исто така, во Кривичниот законик се воведуваат термините „мобилизација“, „воена состојба“ и „воено време“. Затворска казна е предвидена за дезертирање на единиците во периодот на воените дејствија и непочитување на наредбите на командантот.
Доброволно предавање (член 352.1 од Кривичниот законик на Руската Федерација) се казнува со затвор од 3 до 10 години (ако нема знаци на предавство), за грабеж (член 356.1 од Кривичниот законик на Руската Федерација) – до 15 години затвор. Заострување на казната за неовластено напуштање единици за време на мобилизација и воена состојба (член 337 од Кривичниот законик на Руската Федерација): за период од 2 до 10 дена – до 5 години затвор, за период од 7 до еден месец и од 5 до 10 години затвор.
За „непослушност на подредените наредби на командантот“ Исто така, во членот од Кривичниот законик на Руската Федерација за отежнувачки околности (член 63) се воведува почетокот на кривичното дело „за време на мобилизација или воена состојба, во време на војна. или во услови на вооружен конфликт, операции или борба“.
Пакет измени на предлог-законот за изменување и дополнување на Кривичниот законик Иницијатори за измена се сенаторите Андреј Клишас и Олга Ковитиди, како и девет пратеници во Државната дума: Дмитриј Вјаткин, Ернест Валеев, Василиј Пискарев, Андреј Картаполов (сите од Обединети Русија), Леонид Слуцки (ЛДПР), Олег Нилов (Само Русија). – за вистината“), Владислав Даванков („Нови луѓе“), Виктор Соболев, Николај Коломеицев (двајцата од Комунистичката партија).
Лидерот на Комунистичката партија Генадиј Зјуганов минатата недела изјави за потребата од мобилизирање сили и ресурси во земјата. Претставникот на Државната дума од Единствена Русија Михаил Шеремет предложи да се прогласи „целосна мобилизација“, но Кремљ смета дека тој чекор не се размислува. Шефот на Чеченија Рамзан Кадиров го повика регионот да не чека прогласување вонредна состојба и да започне локална мобилизација за да и помогне на државата во контекст на воените операции во Украина.
Вратите на руската армија се широко отворени за странски државјани.
Градот Москва во блиска иднина во координација со ⚔Министерството за одбрана ќе ја прошири инфраструктурата во имиграцискиот центар „Сахарово“ со цел да организира прием на странски државјани во руската армија, изјави градоначалникот на овој град. Сергеј Собјанин.
🚩 „Државната дума усвои закон за поедноставување на стекнувањето руско државјанство. „Според него, странците кои потпишале годишен договор за служење во руската армија ќе можат да добијат државјанство без долго чекање и други бирократски пречки“. рече Собјанин.