Воена (нуклеарна) состојба во Полска

Воена (нуклеарна) состојба во Полска

Полска почна со дистрибуција на апчиња јод за „нуклеарни“ итни случаи; Донесува и Закон за „заштита“ што изгледа исто како воена состојба

Полска ја започна јавната дистрибуција на апчиња јод до своите граѓани, велејќи дека стравуваат од „нуклеарен инцидент“ – можен напад врз украинската нуклеарна централа Запорожје, предизвикувајќи радијација да влезе во Полска.

Ова доаѓа само еден ден откако рускиот претседател Владимир Путин јасно стави до знаење дека Русија е подготвена да користи нуклеарно оружје доколку Русија биде загрозена.

За секој што обрнува големо внимание на оваа ситуација, особено меѓу Украина/НАТО и Русија, може да се добие идејата дека Полска веќе ги знае плановите на НАТО за Русија во врска со Украина, а Полска сфаќа дека мора да дава јод бидејќи одговорот на Русија може да биде нуклеарен!

Што е исто така важно, Полска донесе нов закон „Заштита на луѓето“ кој содржи одредби како „задолжителен карантин“, „задолжително уривање згради“, „преземање на приватна сопственост“, „не се дозволени демонстрации или собири“, „задолжителна евакуација“ „задолжително преземање над приватни згради или станови“ „задолжителни цени“.

Законот стапува на сила на 1 јануари 2023 година и полскиот законодавен дом може да го повика со само мнозинство гласови во секој момент.

 

Дудинка

23.09.22