ВМРО најмалку со 60 пратеника

ВМРО најмалку со 60 пратеника

Доколку овие изборни бројки се претворат во пратеници, еве како би личел резултаот. Нормално, оваа симулација претпоставува дека цела Македонија е една изборна единициа, и дека ДУИ ќе освои 120.000 гласа
Во тој случај:
VMRO (46.5%): 57 + 3 од дијаспората = 60.
SDSM (33.8%): 41
DUI (12.5%): 15
DPA (4.0%): 4
GROM (3.3%): 3

Ова е пораст на ВМРО од 5 пратенички места а пад на СДСМ од 1 место. Или разлика од последните парламентарни би била 6 пратенички места во корист на ВМРО.
Доколку ВМРО сака да ја зацементира својата позиција ќе мора во една од изборните единици, пред се во 3-ка, 4-ка или 5-ка да направи двојно поголем резултат од СДСМ. Тогаш би се набилдала огромна разлика.

08.11 часот
14 Април 2014