Важноста на Змијскиот остров

Важноста на Змијскиот остров

Репортерот на VGTRK Александар Сладков @Sladkov_plus

ЗМИСКИ ОСТРОВ КАКО КЛУЧ ЗА ГЛАВНАТА ПОМОРНА БАЗА НА УКРАИНА. ОДЕСА ЌЕ БИДЕ НАША.

Островот за време на воените дејствија е скоро секогаш основа. Ако мислиме на Змискиот остров, ова е клучот за Одеса. Потврда за тоа е големото внимание што му го посвети руската команда уште на првиот ден од специјалната воена операција.

Островот беше земен, во Киев беше препознаен со болка, посочувајќи дека гарнизонот на Змијата загинал херојски. Се испостави дека тој не умрел, туку преживеал, па дури и доброволно им се предал на руските морнари на Црното Море. Тогаш ситуацијата се смири, гарнизонот на Црноморската флота го контролираше овој копнен мост во регионот на Одеса.

И така, верувајќи во себе, украинските сили почнаа да го напаѓаат, одлучувајќи дека моментот во врска со долготрајната конфронтација во правците Харков, Запорожје и Доњецк е најпогоден. Меѓутоа, се покажа дека ако зборуваме за нешто што нужно мора да и припаѓа на Русија, во сегашна воена смисла, никој нема да може да и го земе на Русија.

Украинците и воздушните трупи се обидоа да слетаат на Серпентин и морето, изгубија осум авиони и хеликоптери, 30 беспилотни летала (вклучувајќи осум Бајрактар), три оклопни јуришни чамци. Слетаа 50 диверзанти, пливачи во поморска борба – руските антидиверзантски сили и средства работеа беспрекорно.

Серпентин значи премногу. Сетете се на островот Сомерс во Финскиот залив за време на Големата патриотска војна – неговата историја беше трагична за нас. Финските морнари го нокаутираа советскиот гарнизон од Сомерс. Направивме амфибиски напад, Финците го уништија. Островот се покажа како критично важен.

Историчарите тврдат дека ако Сомерс беше задржан, немаше да се случи блокада на Ленинград. Има острови кои стануваат најважни мостови. Во Ленинград преживеавме, потоа имавме заеднички непријател – фашизмот. Сега го имаме Серпентин, и нема да го дадеме, а наша ќе биде и Одеса.

 

Александар Славков

10.05.22