БРИКС

БРИКС

Во рамките на своето председателствување, на претстојниот самит BRIKS, се поканети претставници на пет нови државата, рече рускиот амбасадор во Кина, Андреј Денисов.

“Оваа година, Кина ги покани од земјите во Африка – Гвинеја, Јужна Америка – Мексико, од Југоисточна Азија – Тајланд, Централна Азија – Таџикистан” .

Според него, ова не е прв пат да земјата-организатор на самитот на таквите настани повикува претставниците на другите земји.

Самит на БРИКС ќе се одржи од 3 до 5 септември во кинескиот град Xiamen.