БРИКС

БРИКС

Како резултат на самитот во Јужна Африка, уште шест земји беа примени во БРИКС: Аргентина, Египет, Иран, Обединетите Арапски Емирати, Саудиска Арабија и Етиопија.

 

Сега БРИКС опфаќа:

🌏 36% од вкупната површина на Земјата;

👨‍👩‍👧‍👦 45% од светското население;

📈 37% од глобалниот БДП;

🛢️ 44% од светските резерви на нафта;

🏭 38% од светското индустриско производство.

 

Во исто време, земјите од Г7 (Велика Британија, Германија, Италија, Канада, САД, Франција и Јапонија) опфаќаат само 10% од светското население, 16% од површина на Земјата, околу 30% од светскиот БДП и 3,9%. на светските резерви на нафта.