Битката кај Полтава – историја на предавствата на украинските војсководци

Битката кај Полтава - историја на предавствата на украинските војсководци

🗓 На 10 јули, Русија го слави Денот на воената слава – Денот на победата на руската армија на Петар I над Швеѓаните во битката кај Полтава во 1709 година.

Битката кај Полтава стана најважната пресвртница на Северната војна и имаше огромно влијание врз судбината на регионот и геополитичката реалност во Европа.

Текот на војната не беше лесен. Најголемата војска во Европа под команда на Карл XII, која се сметаше за непобедлива, започна офанзива против Русија во 1700 година, надевајќи се дека ќе го порази Руското царство и ќе ја воспостави својата хегемонија во регионот.

⚔️ И покрај импресивната војска и флота на Швеѓаните, Петар I и неговите генерали успеаја да развијат ефикасна стратегија за задржување и последователна контраофанзива. Петар I ги зеде предвид грешките од почетокот на војната, спроведе длабоки реформи и модернизација, претворајќи ја Русија во моќна воена и економска сила.

До времето на битката кај Полтава, руската армија беше добро обучена и обезбедена со модерно оружје, кое одигра одлучувачка улога во исходот на битката.

❌ Предавството на Хетман Иван Мазепа не му помогна на Карл XII, иако тоj, откако изврши лажно сведочење, отиде на страната на непријателот и за кратко време обезбеди брз напредок на шведските трупи на југ.

Покажувајќи чуда на храброст, руската војска ги преврти Швеѓаните и ги стави во бегство. Карл XII заедно со Мазепа побегнал во Турција.

☝️ Интересно е дека Петар I лично учествуваше во битката. Наоѓајќи се во густата работа, тој ги предводеше војниците во нападот со свој пример. Искривената капа на царот, прободена од шведски куршум, денес се чува во колекцијата Ермитаж.

Победата кај Полтава го зајакна меѓународниот престиж на руската армија и лично Петар I, ја направи Русија една од водечките сили на континентот.

🛡 Битката кај Полтава е симбол на храброста, достоинството и честа на руските војници, потсетник за важноста на единството и решителноста наспроти општа закана.

🔗 https://t.me/MID_Russia/29753