Бехтел

Бехтел

🇧🇴🚰❗⚔️⚔️⚔️ Корпорација ,,Бехтел” и Боливија – рат за воду

1️⃣. део

‼️ ,,Бехтел” и његови успешни методи рада у свету

Давне 1997. године, Светска  банка је, као услов за добијање даље помоћи у развијању водоводне мреже широм земље, поставила императив да водовод у Кочабамби (тада трећи највећи град у 🇧🇴 Боливији с пола милиона становника) буде приватизован.
След догађаја је такав да је 1999. године дат пристанак на период од 40 година привредном друштву које је било само маска ,,Бехтелу”, а која је, опет, била, замислите, ЈЕДИНИ понуђач на тендеру.

Након само пар недеља од ступања на дужност, фирма тројански коњ диже цене воде за 50%, а у неким случајевима и више.
Наравно, код сваког здраворазумног грађанина ове земље, оваква ситуација с ценом воде је изазвала револт. Као последица тог револта и беса код људи, Кочабамба је била три пута паралисана генералним штрајковима и протестима.

Колонијална управа те земље је урадила оно што се и дало очекивати:

💬

,,Види, где сад да нам се народ буни?! Шта нам је чинити?!"

Да би заштитили уговор који је Боливија имала с ,,Бехтелом”, колонијална управа реши да прогласи ванредно стање (нама добро познато), полицијски час и да примењује тако те … методе и чик погодите шта?!
Почели су да хапсе вође протеста и да полиција, без икаквих налога, упада људима у домове, и то усред ноћи.

Најжешћи судари између слободног народа и војске и полиције државе Боливије су се догодили фебруара 2000. године, када је тадашњи гувернер колоније Хуго Банцер Суарез позвао више од 1.000 жандарма и послао их на народ: жандарми су бацали сузавац и пуцали гуменом муницијом – у преводу – биле су им одрешене руке. Биланс тог сукоба је: стотине људи, што мушко и женско, старо и младо, повређених и на велику жалост, један седамнаестогодишњак је положио свој млади живот.

Након тешких окршаја с фолксштурмом колонијалне управе Боливије, ипак је ,,Бехтел” најурен у априлу 2000. године и водовод града Кочабамбе је враћен у руке народа.

Следеће године, новембра месеца, ,,Бехтел” тужи народ Боливије, и то, ни мање ни више, Светској банци, а њихова процена штете и изгубљеног профита је износила 50 милиона долара. Ма шта, сића, да се нађе за џепарац! И ту се водила битка: након четири године, ,,Бехтел” је одустао од тужбе, али ипак му је плаћена нека симболична цена, јер бизнис је бизнис.

Овакав став помало (ако не сасвим) подсећа на силеџију. Силеџија дође, отме ти и уништи, онда изманипулише како је он, заправо, угрожен и уцвељен. Још мораш и да му се извиниш.

Ма ‘ајте, молим вас! Силеџија је увек силеџија, манипулативан, а када му се покажу зуби, реп међ’ ноге, па праши пете!

Ништа овде није случајно написано…

⤵️